“Като в Първата световна война”. На какво се решиха да отиват руските военни

“Като в Първата световна война”. На какво се решиха да отиват руските военни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.04.2024
  • Сподели:

Скрити и бързи, дроновете се превърнаха в едно от най-смъртоносните оръжия по време на конфликта в Украйна. Сега, изглежда, са намерили най-ефективния начин да се справят с тях.

 

 

 

"...Ако няма друга скрап"

 

Самолетите започват Първата световна война като разузнавачи. След това се превърнаха в бомбардировачи. Оказа се, че само други самолети могат да устоят истински на самолети. Така се появиха изтребителите. Сто години по-късно историята се повтаря – този път с дронове.

Ефективността на дроновете на бойното поле - особено на евтините граждански квадрокоптери - е изненада, включително за военните водачи. Оказа се, че малки устройства могат да унищожат много скъпо оборудване - включително танкове. А масовостта им позволява да бъдат използвани дори срещу отделен войник.

Нямаше готови средства за борба. Свалянето на малки самолети с помощта на традиционната ПВО не е толкова лесно. Освен това е твърде скъпо: квадрокоптерите струват няколкостотин долара, а ракетите-прехващачи струват поне десетки хиляди.

Опитват да се защитят със средства за радио-електронна война, антидронови пушки и малки оръжия. Но всички видове контрамерки имат своите недостатъци и ограничения.

На третата година от конфликта в Украйна стана ясно: за завоюване на въздушно господство са необходими безпилотни изтребители. И вече се формират – както в руските войски, така и във ВСУ.

Свалянето на "Баба Яга"

Има няколко видеоклипа онлайн на руски мини-дронове, атакуващи големи селскостопански мултикоптери, известни като „Баба Яга“. ВСУ ги зареждат с няколко снаряда от различни видове наведнъж - за да могат да извършват "килимни бомбардировки".

Вярно е, че в тези случаи въздушните цели са идентифицирани случайно и операторът решава да унищожи “Баба Яга” с цената на собственото си устройство.

 

 

По-късно беше съобщено, че руските „пилоти на дронове“ специално търсят вражески БПЛА. И според съобщенията в медиите, борбата с дронове вече е включена в курсовете за обучение в някои части на руската армия.

Освен това доброволците разработват специални модификации за прехващане - например дрон за таран. Специалният дизайн трябва да го предпази от разрушаване при сблъсък.

Изпитват се прехващачи с изкуствен интелект. Те са способни самостоятелно да откриват въздушна цел и да я неутрализират по един или друг начин - по-специално със специална мрежа.

Както отбелязва “Форбс”, разработчиците на тези устройства са вдъхновени от спортни състезания. По-специално “Дрон Клаш”, когато организират битки между малки хеликоптери.

Въздух, земя и вода

Операторът на конвенционален дрон гледа напред и надолу, така че не е подготвен да се бие с изтребител, който атакува отгоре и отзад. Няма средства за предупреждение за заплахата. В тази връзка ВСУ се опитват да придружават своите дронове тип „Баба Яга“ с квадрокоптери, които ги защитават от руски прехващачи, отбелязва военният експерт Самуел Бенедет.

ВСУ използват бойни безпилотни самолети отчасти поради необходимост, тъй като няма достатъчно конвенционални системи за ПВО. В Киев твърдят, че са създали аналог на безделните боеприпаси "Ланцет" и са готови да свалят дори руските "Герани". Все още не е ясно колко е вярно това.

Освен това украинските въоръжени сили разполагат с американски дронове-прехващачи “Анвил”. Резултатите от използването им не се разкриват „поради съображения за секретност“.

Въпросът не се ограничава до въздушни битки. Известни са случаи на атаки от украински ФПВ-дронове срещу щурмови наземни роботизирани платформи. А руските моряци от Черноморския флот се учат да използват БПЛА, за да атакуват безпилотни лодки, за да защитят своите кораби. По този начин войната с дроновете придобива характер на „кръстосана среда“.

 

 

 

 

 

Автор: Захар Андреев ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа