Спад на пазара за дънни платки

Доставките на пазара за дънни платки намаляват. Търсенето е ниско и се очаква да намалява през второто полугодие, съобщи digitimes.com, позовавайки се на източници от тайванската индустрия.

В миналото този период от годината беше благодатен за производителите на дънни плати. Продажбите рязко нарастваха през третото и четвъртото тримесечие. Второто половина на 2012-та обаче не носи същите предимства за играчите в сектора.

Лаптопите и таблетите, наред с готовите РС, повлияха съществено на сегмента „направи си сам". В резултат, годишните продажби на дънни платки може да намалеят с над 5 милиона броя тази година.

Конкуренцията се води основно при дънните платки от нисък и среден клас, където цената е ключов фактор. Играчите, които не могат да издържат на ценовата конкуренция, бележат по-осезаем спад на продажбите.

Под силен конкурентен натиск и същевременно слабо търсене от пазара, Asus и Gigabyte понижиха прогнозите си за обема на доставките през настоящата година съответно до 23,2 млн. и 19 млн. броя. ASRock пък очаква да продаде 8 млн. дънни платки през 2012 г.


http://technews.bg/article-27577.html

Станете почитател на Класа