Mercedes SLS Coupe Electric Drive: Електроцентрала

LS AMG Coupe Electric Drive споделя всички характеристики на стандартния модел, включително и отварящите се нагоре врати. 6,2-литровият V8 обаче е заменен от четири синхронни електромотора, които гарантират максимална мощност от 750 к.с. и въртящ момент от 1000 Нм. Всеки един от тях тежи приблизително 45 кг, като двете двойки са комбинирани с две независими трансмисии. AMG Torque Dynamics системата контролира съвместната им работа и разпределя въртящия момент в зависимост от наличното сцепление чрез трите режима на работа – Comfort, Sport и Sport plus.



Тази конфигурация на силовия тракт осигурява на SLS AMG Coupe Electric Drive отлична динамика в завой, но и впечатляващо линейно ускорение заради постоянния контрол върху нивата на сцепление. По официални данни спринтът от място до 100 км/ч отнема 3,9 секунди, а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.

Нормално е при подобни динамични характеристики изискванията към източника на енергия да бъдат големи. Ето защо литиево-йонната батерия (60 kWh), която е с независимо водно охлаждане, тежи цели 548 кг. Отделните й елементи обаче са разпределени в централния тунел, който остава празен след премахването на карданния вал и зад предните седалки, където стандартно е резервоара.
 

Заради високото тегло на батерията инженерите на Mercedes са заменили изцяло алуминиевата конструкция на шасито с такава, при която се използва карбонов монокок. Същевременно спирачната система вече стандартно е оборудвана с карбон-керамични дискове (402 мм за предната ос и 360 мм за задната).

Двойните напречни носачи на предната ос на SLS AMG са заменени с типичното за състезателните автомобили пушрод окачване, при което амортисьорите и пружините са хоризонтално разположени. Това е провокирано от новия силов тракт, който задвижва и предните колела. Друга иновация е адаптивната кормилна уредба с електро-хидравличен усилвател на волана.
Доставките на SLS AMG Coupe Electric Drive ще стартират догодина. Базовата цена за Германия с включен ДДС е 416 500 евро. 


Станете почитател на Класа