Росен Стоянов: Дори твърдият електорат на ГЕРБ не припозна техния избраник. Изненада е високият резултат на Терзиев

Росен Стоянов: Дори твърдият електорат на ГЕРБ не припозна техния избраник. Изненада е високият резултат на Терзиев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.10.2023
  • Сподели:

Огромна изненада е високият резултат на Васил Терзиев още на първи тур. Това каза пред БНР проф. Росен Стоянов - преподавател в Департамент "Медии и комуникации" в НБУ.

 

 

"Никоя социологическа агенция не му даваше толкова, дори с отклонението, което сме свикнали да приемаме като нормално от 2-3%. Има разлика от рода на 10 до 15% от предварителните данни, които гледахме и правихме прогнози", коментира той.

Според него от ГЕРБ са очаквали в София кандидатът им Антон Хекимян да не бъде първи, но "може би са очаквали явяване поне на поправителен - на втори тур".

"Дори твърдият електорат на ГЕРБ не припозна техния избраник. Когато лидерите играят своите политически игри и вземат своите решения може би от някакъв вид прагматизъм, е едно, но резултатът на терен се показва от избирателите".

Проф. Стоянов определи правителството "Денков-Габриел" като изключително нестабилно:

"Предполагаше се, че след местните избори ГЕРБ могат да поискат повече министри и това да бъде повод за война. Дали обаче големият залог - София - не е бил предварително договорен или уговорен? Това ще е повод за размисъл поне няколко дни. Стабилността на правителството е в ръцете на двама души - Делян Пеевски и Бойко Борисов. Във всеки момент, в който Борисов прецени, че има причина, ще си намери аргумент за запазването на баланса, че България е ГЕРБ, а София са другите".

 

Станете почитател на Класа