ДС отрочето Васил Терзиев се отказа да спира конкурса за Войнишкия паметник пред НДК

ДС отрочето Васил Терзиев се отказа да спира конкурса за Войнишкия паметник пред НДК
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2024
  • Сподели:

Кметът на София Васил Терзиев оттегля решението си за спиране на конкурса за възстановяне на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България". Това съобщи самият той на заседание на комисията по култура в Столичния общинския съвет. На него трябваше да се гледа искане парламентът на София да отмени решението на кмета. Докладът бе внесен от общински съветници от ГЕРБ-СДС, "Синя София", ИТН и др. След изявлението на Терзиев те също оттеглиха предложението си.

Арх. Емил Попов: Избраният проект за Войнишки паметник до НДК е безобразен. Столична община да организира нов конкурс

Терзиев поясни, че е провел серия от срещи, след които е стигнал до решение да не спира стартиралата процедура. В същото време той посочи, че продължава да вижда проблеми в окончателното завършване на конкурса по начина, по който той върви до момента. Като такива той посочи, че според историци, с които е разговарял, загиналите български войници от двата полка са над 4 000, докато на бъдещия възстановен монумент ще бъдат изписани имената на около 3 000. Освен това имало забележки относно конструктивните качества на проекта, който предстои да бъде изпълнен. След това Терзиев напусна заседанието под аплодисментите на общински съветници от ГЕРБ, "Синя София" и ИТН, които му благодариха за решението да не прекратява конкурса.    

Мемориалът на загиналите войници до НДК. Проектът, който заслужаваше да спечели, но не бе избран от управата на София

Преди дни Терзиев заяви, че лично той е за възстановяването на мемориала и че през цялото време е работил в тази посока. Но е спрял конкурса, тъй като Министерството на културата изпратило становище, че в процедурата има противоречия, които трябва да се отстранят. Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюзът на българските художници също изпратили писмо, че не подкрепят провеждането на конкурса в този му вид, посочват пороците му и препоръчват прекратяването му. След него и главният архитект на София Здравко Здравков обърна внимание, че автентичното възстановяване на мемориала изисква да се изградят отново калканните стени, на които са стояли паната с имената на загиналите войници, тъй като в оригиналния вид те са били част от софийските казарми. Архитекти обаче коментираха, че това би било грешка и че така паметникът ще стои изключително грозно и неуместно. "Ако волята на СОС е възстановяване на паметника в автентичен вид, трябва да се отчете, че след реализирането му ще се гледат три гърбове - и откъм бул. "Патриарх Евтимий", и откъм "Фритьоф Нансен" и композиционно гледани от НДК на север", поясни главният архитект. Здравков дори предложи първо да се направи макет на стените и да се види как те ще изглеждат на място. "Две от тях са с размери 11 на 20 метра, а третата е 11 на 11 метра. За който не може да си представи какво означава това - това е височината на 4-етажна сграда", посочи той.

Въпреки това вносителите на доклада призоваха кмета на София да отмени решението си за прекратяването на процедурата. "Спирането на конкурса е тежка политическа грешка. Кръгове в Министерството на културата от години целенасочено пречат на връщането на войнишкия мемориал. Призовавам Васил Терзиев да отмени решението си и да се присъедини към всички нас, които от години се борим за неговото възстановяване", призова лидерът на "Синя София" Вили Лилков. "Васил Терзиев имаше шанс да стане герой, но в случая се показа като предател", нахвърли се и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. "Няма да слизам до вашето ниво", отговори му Терзиев.

През май от направлението на арх. Здравков съобщиха, че за победител в конкурса за възстановяването на мемориала е избран проектът на архитектурно студио "Гебуплан". Ръководител на екипа на студиото е арх. Филипа Гугучка. Журито не присъди второ и трето място в надпреварата, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента.

Спечелилият проект предлага оформяне на "основно ритуално пространство посредством П-образно разполагане на стриктно възстановените по оригинални чертежи мемориални стени (виж снимките)". Те трябва да са разположени максимално близко до тези от унищожения оригинален мемориал. Нов елемент ще е създаването на "водни площи, влизащи в композиционно взаимодействие със съществуващите такива и съдействащи за постигането на по-благоприятен климат в силно ослънчената през лятото зона". Предвижда се на гърба на мемориалните стени да се създадат "зелени ивици" с цел "визуалното продължение на прилежащата зелена площ и във вертикална равнина".

По-рано днес от Камарата на архитектите в България съобщиха, че Терзиев се е срещнал с тях, с представители на Съюза на архитектите в България и на Съюза на художниците. На срещата от трите браншови организации заявили, че е необходим нов архитектурен конкурс за мемориала при НДК, който да потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция. Срещата е била инициирана от столичния кмет.

Представителите на КАБ, САБ и СБХ са единодушни, че заданието на отменения конкурс не е изготвено професионално, което е довело до недобър резултат. В началото на годината трите организации изпратиха общо становище с предложения за прекратяване на конкурса, преразглеждане на условията и провеждане на нова процедура, но те не бяха взети предвид.

Според експертите е необходимо да се предефинира предметът на конкурса, който не трябва да се ограничава само до възстановяване на мемориала в неговия автентичен вид. Заданието на конкурса следва да бъде по-широко отворено за различни авторски идеи и концепции, за да се намери най-доброто решение за бъдещата визия на паметника, посочват те.

„В процеса по организация на конкурса не се проведе нужната професионална дискусия, за да се определи понятието „автентичност“, което включва и средата. Вече имаме нов контекст около НДК, в който мемориалът не се вписва в оригиналния си вид. Трябва да се потърси устойчив и балансиран резултат в полза на обществото, а не политическо и популистко решение“, коментира председателят на РК София град на КАБ арх. Васил Василев, който призова политиците да поемат отговорност за решенията си.


Председателят на КАБ арх. Владимир Милков изрази опасения, че конкурсът не дава добър пример за правилното провеждане на такива процедури, което демотивира бъдещите участници. За да е качествен крайният резултат, са необходими перфектно задание и компетентно, професионално жури, категоричен бе той. Въпреки че конкурсът е спрян, победителите следва да получат премия за изработения проект съгласно условията на процедурата. След това Столична община има право да реши да не реализира този проект и да обяви нов конкурс, коментира арх. Милков. Той се  ангажира, че КАБ ще предостави на Столична община предложения за промени в Закона за обществените поръчки, касаещи провеждането на архитектурните конкурси.

Председателят на САБ арх. Петър Диков също счита, че резултатът от конкурса не е добър, а причината е некачественото задание. Според него не е необходим конкурс, ако целта е възстановяване на мемориала в автентичния му вид. Той настоя за провеждането на нов конкурс с отворено задание, което да бъде съобразено със съвременната паркова среда на НДК. За разширяване на програмата на заданието призова и арх. Тодор Обрешков от САБ, който предложи да се организира международен конкурс за паметника.

На срещата присъства арх. Станислав Константинов, който през 1988 г. е работил по проект за възстановяването на мемориала в Южния парк. Той предложи да се постави макет на спечелилия проект в реални размери пред НДК, за да може обществото да дискутира и оцени качествата му. Константинов призова да се спазват принципите на авторското право и да се потърси мнението на авторите на проекта за парковото пространство на НДК.

Арх. Константин Пеев, зам.-председател на КАБ, предложи мемориалът да бъде изграден на мястото на паметника на Съветската армия, а арх. Събин Попов, председател на РК Бургас – да се обяви конкурс за концептуален проект с минимални ограничителни условия.

В края на срещата кметът Васил Терзиев заяви, че Столична община иска да реализира паметника в кратки срокове, но процесът трябва да бъде организиран максимално качествено. Затова е важно да се намери балансирано решение, което да удовлетворява всички заинтересовани страни.

Станете почитател на Класа