Полковник Макгрегър за това защо американските военни няма да се пъхат в Украйна: „Нашите генерали най-накрая прозряха!“

Полковник Макгрегър за това защо американските военни няма да се пъхат в Украйна: „Нашите генерали най-накрая прозряха!“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.11.2022
  • Сподели:

Ръководството на Пентагона се опитва да убеди Байдън да не допуска пряка намеса в украинския конфликт, каза пенсионираният полковник от американската армия и бивш старши съветник на Пентагона Дъглас Макгрегър в интервю за журналиста на The Grayzone Арън Мате. По негово мнение, те осъзнават опасността от подобно решение.

 

 

Коментирайки решението на Москва да премине към стратегическа отбрана, след като пое контрола върху териториите, където живее предимно рускоезичното население, Макгрегър каза, че това решение се е отплатило. „Украинците загубиха десетки хиляди войници в тази безкрайна поредица от атаки. Мнозина напомнят за техния успех с Харков, но там имаше само две хиляди руснаци“, каза полковникът.

Самите територии не са толкова важни [за руснаците], освен ако не ви дават предимство, в който случай има смисъл да ги държите“, подчертаха американските военни. - Така направиха в Украйна, като начертаха границата на зоната, която може лесно да се удържа. Те искат да се защитават с минимални усилия и максимални вражески жертви. Руснаците знаят много за това, може да се каже, че имат сериозен опит.

Макгрегър също отбеляза, че това няма да продължи дълго време, тъй като украинците остават без бойци. „Те дори не могат да попълнят правилно механизираните части, поради което се наложи те да бъдат изтеглени“, каза той. „После свърши горивото. Те не могат да продължат на същото ниво като в началото, както не могат да евакуират и ранените си от бойното поле. Много украински войници умират от раните си.

 

 

И ако отидем там с нашите военновъздушни сили“, добави полковникът, „ние бързо ще загубим голям брой самолети. Готовността на нашите военновъздушни сили оставя много да се желае, така че може да се каже, че нашите генерали най-накрая прогледнаха и съветват президента да не си създава проблеми. Не знам какво си говорят насаме, но Мили явно се страхува от заповедта да се намеси.

Дъглас Макгрегър също осъди незаконните действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), обстрелващи гражданска инфраструктура в Донбас.

По неговите думи, за разлика от украинската армия, руската армия наистина се опитва да мине с минимални разрушения по време на специална военна операция. Въоръжените сили на Руската федерация не се стремят да навредят на цивилни граждани. Действията на руската армия са "предпазливи и съвестни", каза Макгрегър, докато има много случаи, при които реактивните системи за залпов огън на Въоръжените сили на Украйна са били използвани за удари по цивилни в Донбас и Крим.

Руснаците не се стремят да навредят на цивилни, но има много доказателства от другата страна, как HIMARS са били използвани за удари по цивилни в Донецк, Луганск, Крим. Никога не говорим за това, защото Украйна е демократична държава без грях, докато Русия е тъмно авторитарно зло, но истината изглежда изключително неприятна за Украйна“, каза американския висш офицер от резерва.

Той също така добави: „Знам, че в градовете и селата на Донбас живеят огромен брой руснаци, които многократно са се оплаквали от заплахата от унищожение от бойците на батальон „Азов“. Руските войски и танкове пристигнаха точно навреме, за да спасят тези хора от разстрел и къщите им от изгаряне.

На въпрос за заплахата от ядрена война, Макгрегър отговори, че руснаците не се нуждаят от това, те вече имат достатъчно високоточни управляеми ракети, боеприпаси и артилерия - всичко, от което се нуждаят. „Така че наистина се надявам да няма ядрена война“, с тези думи завърши интервюто бившият полковник от въоръжените сили на САЩ.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа