Фермерите плачат: Комсомолците от ЕС удължиха тихомълком безмитния внос на зърно от Украйна

Фермерите плачат: Комсомолците от ЕС удължиха тихомълком безмитния внос на зърно от Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Съветът на Европейския съюз прие решение за удължаване на безмитния внос на украински стоки в ЕС за още една година – до юни 2024 г. По този начин се показва "нестихващата политическа и икономическа подкрепа за Украйна", съобщиха от Съвета.



Според еврочиновниците мярката ще помогне на Киев да запази стабилността на търговските отношения с ЕС и да позволи на икономиката си да продължава да работи при "много предизвикателни обстоятелства". Този ход е "ключова стъпка за подпомагане на дългосрочното възстановяване на Украйна".

Регулацията, която влиза в сила от 6 юни, е продължение на решение, прието миналия май като знак на солидарност с воюваща Украйна, чиито възможности за износ бяха значително нарушени от руската блокада на Черно море.

Приемането на решението стана въпреки възраженията на пет държави, сред които и България, че увеличения и по-евтин украински внос, подбива цените на собствените им производители, които не могат да реализират продукцията си.

Мерките на ЕК обхващат само четири селскостопански продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед - с произход от Украйна.

На практика няма да има спирачка за огромните количества украинско зърно, което според родни експерти е с повече от съмнително качество.

"С подновяването на тези мерки ЕС продължава да демонстрира своята непоколебима политическа и икономическа подкрепа за Украйна, която все още е изправена пред непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Русия", се казва в съобщението на Съвета на ЕС, разпространено в четвъртък.

 

Станете почитател на Класа