FT: Западът е озадачен от оставките в правителството на Зеленски

FT: Западът е озадачен от оставките в правителството на Зеленски
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2024
  • Сподели:

Западът не разбира кой ще участва във възстановяването на Украйна, тъй като хората, свързани с този процес, са уволнени или подадоха оставка. Партньорите смятат, че подобни действия са недопустими в условията на война и отслабват държавата. Позицията на западните представители е описана в статия на Financial Times.

Светът реагира на оставката на ръководителя на Държавната агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата на Украйна Мустафа Найем на 10 юни, пишат журналистите от FT.

Те са разговаряли с шестима анонимни западни и украински служители. Длъжностните лица казват, че поредица от уволнения и промени в правителството са причинили „напрежение“ между Запада и украинския президент Володимир Зеленски. Партньорите биха искали сигурност, но вместо това виждат „разрушителни и неразбираеми стъпки“.

„САЩ и другите западни партньори искат нормални, предсказуеми отношения с украинските си колеги“, цитират журналисти неназован украински официален представител.

Освен това FT е получил аудиозапис от срещата на Найем с две дузини представители на агенции, участващи във възстановяването на Украйна. Той им казал, че очаква да бъде уволнен и е призовал за подкрепа за човека, който ще го замести.

Междувременно чуждестранни представители отбелязаха, че за тях е важно партньорството, по време на което те се занимават с въпроси на „реконструкция и възстановяване на бизнеса“, отбелязват журналистите.

В статията е включен и коментар на Глеб Вишлински, изпълнителен директор на Киевския център за икономическа стратегия. Според неговите оценки след уволненията и рокадите Украйна вече не се приема като „несъкрушима“. Вместо това се появява образ на „слаби и непредсказуеми власти, което е несправедливо към усилията на украинците през тези години“, цитират го журналистите.

„Това изпраща сигнал до нашите партньори, че възстановяването вече не е приоритет“, каза Вишлински.

 

Станете почитател на Класа