Кошмарът в Киев: изплашени до смърт деца след руската атака

Кошмарът в Киев: изплашени до смърт деца след руската атака
  • Written by:  Андреа Беер (ARD)
  • Date:  
    10.07.2024
  • Share:

Потрошен инкубатор за новородени, изпаднали в шок деца, изплашени до смърт родители: руските ракети удрят болницата в Киев, докато в нея оперират тежко болни деца. Светът е потресен от кървавата атака срещу Украйна.

 

 

 

38 убити и поне 170 ранени: това е кървавата равносметка от може би най-тежката атака на Русия срещу Украйна от началото на годината. Детската болница в Киев е била ударена, докато в нея са оперирали тежко болни деца.

"Неописуем кошмар"

Счупен инкубатор за новородени, огънати стойки за преливане на кръв, изпотрошени болнични легла... Мъже разчистват развалините и остатъците от медицинското оборудване в засегнатите части на детската болница в Киев, която е най-голямата в страната. Изпод черния дим, който се извива над главната сграда на болницата, се виждат изгорелите и изпочупени прозорци.

 

Разрушенията след руското нападение

 

Разрушенията след руското нападение срещу КиевСнимка: Thomas Peter/REUTERS

 

По пода се търкалят кървави превръзки, майки и бащи изнасят ранените си и изпаднали в шок деца. "Пристигнахме пет минути преди удара и по чудо успяхме да се скрием в мазето на педиатрията. Неописуем кошмар", казва през сълзи млада майка, която държи на ръце малкото си момиченце.

Това беше едно от най-мощните нападения на руснаците от началото на годината досега. По данни на украинските ВВС Русия е изстреляла от различни посоки най-малко 38 ракети, включително особено бързите и опасни "Кинжал". Украйна твърди, че е успяла да прехване 30 от атакуващите ракети.

 

Руските атаки са били насочени към голям брой градове в Украйна. В областта на Донецк са засегнати Краматорск, Словянск и Покровск. На югоизток - Днипро и Кривой Рог, родния град на Володимир Зеленски. В цялата страна са били убити 38 души, поне 170 са били ранени. И до момента има хора, които са затрупани под развалините или са смятани за безследно изчезнали.

"Тъкмо се провеждаха две операции"

При атаката срещу детската болница "Охматдит" са загинали най-малко двама души от персонала. Министерството на здравеопазването съобщи, че са били улучени различни части на болницата, включително интензивното отделение и детската онкология.

"Тъкмо се провеждаха две операции, когато сградата бе улучена. Слава Богу, всички оцеляха и операциите приключиха успешно. Уредите ни останаха цели, но прозорците са изпочупени, осветлението също е повредено", разказва главната сестра Наталия Дороднова.

 

https://static.dw.com/image/69595321_1004.webp

 

Скръб след руската атака срещу детската болница в КиевСнимка: Anna Pshemyska/DW

 

По време на ужасяващата атака украинският президент Володимир Зеленски беше във Варшава, където се намираше на посещение преди срещата на върха на НАТО. Оттам той заяви: "Детската болница "Охматдит" е от голямо значение за страната и региона. При нападението е било ударено и отделението, в което се прави хемодиализа на деца. Там все още разчистват развалините. Бих искал да помоля присъстващите да почетат жертвите с минута мълчание".

 

Ранени след атаката

 

Ранени след атаката срещу КиевСнимка: Evgeniy Maloletka/AP Photo/picture alliance

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече ракетните нападения на Русия "изключително шокиращи", а Върховният комисар на ООН за човешките права Фолкер Тюрк заяви, че в атакуваната болница се полагат грижи за най-тежко болните деца на Украйна и че след нападението болни от рак деца са били лекувани в съседния парк и по улиците край ударената болница. "Това е потресаващо", каза Тюрк и призова незабавно да се потърси отговорност от виновните.

Станете почитател на Класа