Офис пазарът в ЦИЕ без признаци на растеж

Бъдещето на офис пазарa в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остава несигурно, показва доклад на консултантската компания King Sturge. Експертите са достигнали до този извод, след като за второто тримесечие на 2010 г. наемите на първокласни площи са отчели спад в София, Загреб и Братислава и са останали без изменение във Варшава, Букурещ и Будапеща.
Москва и Истанбул са шампиони, след като регистрираха повишаване на наемите на офис площи за второ поредно тримесечие. Това се случи заради повишеното търсене от страна на наемателитe. По отношение на доходността на офис пазара най-сериозно е нарастването й в София с 50 базисни пункта до 9,00%. Същевременно в Братислава се наблюдава леко свиване за трето поредно тримесечие до 7,25%, също както и във Варшава. В Москва доходността се стабилизира, а в Истанбул се покачва с 25 базисни пункта до 7,75%. Според King Surge по-голямата част от пазарите в Европа отчитат ръст или стабилизация на наемите на висококачествени площи на престижни локации през второто тримесечие, но във все по-голям брой градове се наблюдава спад.
Лондон е все така начело на възстановяването. В Ситито наемите са нараснали от дъното от 500 евро/кв. м през 2009 г. до 626 евро/кв. м в средата на 2010 г. В Уест Енд не се наблюдава повишение на наемите през тримесечието, но те остават стабилни доста над дъното си от 885 евро/кв. м. И за двата лондонски квартала се прогнозират нови увеличения на наемите тази година. Подобна е картината и с офис пазара в Париж, където наемите са поскъпнали с 8%. Повишението се наблюдава за пръв път от две години. Нивата достигат 700 евро/кв. м. Наемните нива са се повишили също в Женева и Стокхолм.
Другите офис пазари в Западна Европа са останали сравнително стабилни през тримесечието с изключение на Хелзинки, Копенхаген, Милано и Дъблин, но от King Surge прогнозират нивата там да не падат през оставащата част от годината.

Станете почитател на Класа