Цените на жилищата ще падат с още 10%

Велизар Велков
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.




С още приблизително 10% средно ще спаднат цените на жилищните имоти в София през 2010 г., прогнозира управляващият директор за България на Colliers International Атанас Гаров.
Понижението този път няма да е рязко и неочаквано, както това се случи през миналата година, когато то беше 20%. Доклад на агенцията за недвижими имоти „Бългериън пропъртис“ показва спад от 36%. Според разчетите на Colliers жилищният пазар е отчел слабо раздвижване през втората половина на 2009 г. Това се е дължало на по-лесния достъп до ипотечно финансиране заради по-добрите условия на банките. Най-атрактивни са били жилища на цени под 1000 евро/кв. м.
При търговските площи търсенето е било диктувано от големи международни компании, отчитат от Colliers. В ценово отношение в столицата почти e нямало изменение на наемните нива заради високата активност на крайните потребители. Предлагането и на офис площи надхвърля търсенето през 2009 г. В резултат на това свободните пространства в София са достигнали 17,9%. „В първата половина на 2010 г. проблемът ще се задълбочи, което ще доведе до освобождаването на още офис площи и намаляване на наемните цени“, коментираха експертите. Гаров сподели още, че се наблюдава отлив на инвеститорите от имотния пазар, като те се насочват към капиталовложения във възобновяеми енергийни източници. „Зелените IPO” ще стават все по-интересни в следващите няколко години.

Станете почитател на Класа