Бащата на Валутния борд Красимир Ангарски посече Менда: Няма нужда от промените в закона за БНБ

В договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз има изрично записан текст, в който се казва, че ще влезем в еврото с курса, който е в момента, обясни Ангарски

Бащата на Валутния борд Красимир Ангарски разкритикува остро законодателните начинания на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, които се отнасят до Валутния борд и курса лев-евро в контекста на присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната.

"Няма нужда от внесените текстове в закона за БНБ", каза пред БНР бившият министър Красимир Ангарски, който ръководеше групата при въвеждането на Валутния борд в България.

Пред БНР той обясни, че в Договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз има изрично записан текст, в който се казва, че ще влезем в Еврозоната с курса на еврото, който е в момента.

На 23 януари 2020 година председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова е внесла тайно за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от Закона за БНБ, който се отнася до фиксирането българския лев към еврото и възможността да се прилага плаващ курс при влизането ни в чакалнята 

Според Петър Чобанов - финансист от Института по икономики и политики и бивш финансов министър и депутат, у нас се прави паралел с Литва и Естония, но в техните закони за валутния борд не е бил записан какъв е валутният курс.

"В нашия закон е записан курсът и всички го знаят - тази стойност е точно котвата на доверие, хората вярват в нашия борд, защото знаят, че тази стойност е записана в закон. След вкарването на този член в закона, който копира европейската практика и процедура и за който се е сетил N-ския чиновник в N-ската дирекция на Европейската централна банка, вече тази стойност не стои толкова твърдо", коментира той в предаването "12+3" по "Хоризонт".

Чобанов продължи: "Аз не виждам каква е причината да си променяме закона в най-чувствителната му част. Защо не беше измислен един допълнителен член, в който да бъде добавено, че мандатът на правителството е единствено да влезем в еврозоната с този фиксиран курс."

Според бившия финансов министър докато няма такъв законов текст са напълно основателни притесненията, че някой следващ финансов министър в някое следващо правителство, би могъл да се съгласи и на друг курс. "Ние не знаем в каква политическа ситуация ще се окажем утре", добави Петър Чобанов.

Според него "доверието в борда се обвързва с доверието в конкретното правителство и конкретното ръководство на централната банка, които трябва да защитават този валутен курс в тежки преговори с останалите ни партньори."

Чобанов е на мнение, че текстовете, внесени от Менда Стоянова е по-добре да бъдат изтеглени, защото създават излишен риск, който би оскъпил и всяка потенциална инвестиция в страната.

Красимир Ангарски бе още по-категоричен. "Защо не отворят Договора за присъединяване на България към ЕС? Той е минал през всички държави-членки. Какво има да се умува?! Ако някой чиновник в ЕС не иска ние да влизаме в еврозоната, да го каже открито! Какви са тези условия, които ни поставят - някакъв член, по който правителството можело да сменя курса, ако някой в ЕС го поискал?! Няма такова нещо, има договор за присъединяване!"

 

 

Станете почитател на Класа