Гешев: Назначаваме проверка на министъра на културата Боил Банов

Върховната административна прокуратура назначава проверка на министъра на културата Боил Банов. Тя е заради документи, издадени от ведомството за строителството на небостъргач, който се издига на метри от културен паметник. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" главният прокурор Иван Гешев.

Не съобразяваме действията на прокуратурата с изявления на политици или с политически последствия. Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт, заяви още главният прокурор.

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла, веднага след като Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски. Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков" 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата". Президентът явно нещо се е объркал - най-голямата мафия във всички държави е в политиката, допълни Гешев. Той определи като „откровени лъжи, манипулации, хибридни атаки" твърденията, че прокуратурата може да се организира и да извърши подобна акция за броени часове.

Станете почитател на Класа