Кристалина Георгиева: България трябва да има "Мистър Стратегия 2020"

България да има „Мистър Стратегия 2020“ като отговорник по нашето участие в стратегията „Европа 2020”. Това заяви във Велико Търново вчера българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя обясни, че всяка държава трябва да има специален отговорник, който да се заеме с развитието на участието й в стратегията. Георгиева обясни, че в рамките на консултациите, които са извършвани в Европейската комисия (ЕК), и във форумите на министрите, които имат отношение към тази стратегия, Николай Младенов и Симеон Дянков също са направили коментари по програмата и са заинтересовани да видят какво точно значи тя за България. Според нея България е държавата с най-ниска енергийно ефективна икономика в ЕС и за нас е много важно да се акцентира върху въвеждането на иновации при изготвянето на нашето участие в стратегия „Европа 2020“.
По време на посещението си в град Елена еврокомисар Георгиева обяви, че има сериозни проблеми в образователната ни система, които трябва да бъдат коригирани, за да адаптираме икономиката си към световните стандарти. „В продължение на 20 години сме допуснали да ерозира значението на образованието у нас Допуснали сме да си кажем: Абе, няма директна връзка между образованието и качеството на нашия живот“, обясни Георгиева.
„Не виждаме ерозията, тя става постепенно. Не виждаме отрицателния резултат веднага“, коментира Георгиева. Според нея именно хаосът на годините на прехода е причината за това негативно развитие. Георгиева даде негативна оценка и на реформата в сектора, която тече в момента. „Тя върви, но не върви достатъчно бързо“, заяви тя.

Станете почитател на Класа