Проблемът с бездомните кучета става все по-сериозен

88-годишен мъж е с опасност за живота, след като в сряда вечерта бе жестоко нахапан от глутница бездомни кучета в столичния квартал „Малинова долина“. Тежкият инцидент отново стана повод да се заговори за промяна в наредбата за кучетата и предизвика сериозни дискусии.
Едва ли обаче някой вярва, че поредната драма с тежко нахапан човек ще промени нещо. В столицата почти всяка година се пишат стратегии за справяне с проблема с бездомните четириноги, заделят се средства от бюджета, изготвят се нови правила и наредби.
Преди по-малко от два месеца дори беше изказана оптимистичната прогноза, че още тази година кучешката популация ще намалее сериозно. Ефектът от всичко това е нулев. Очевидно е, че проблемът е сериозен и няма нужда от повече приказки, а от действия. И ако изобщо се пише нова наредба за четириногите в София, тя не трябва да бъде благопожелателна, а да предложи конкретни мерки и строги санкции за нарушителите.
Жестоките песове от „Малинова долина“ например са били хранени със сурови кокали, което допълнително ги е настървило, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова. Явно това е ставало пред очите на всички, и то - напълно безнаказано. Ясно е, че това нямаше да се случи, ако за такива хора имаше строги санкции, които не са само на хартия, а се прилагат и на практика. Крайно време е също така и някой в Столична община да поеме своята отговорност. Има зам.-кмет по екология, има и общинско дружество, отговарящо за бездомните кучета. При всеки инцидент и от двете звена обясняват, че знаят за проблема, и че той е наследен отдавна. Това обаче не решава проблема. Затова – стига приказки и обяснения, време е за резултати!

Станете почитател на Класа