РЗС: БСП и ДСБ да спрат с интригите срещу ГЕРБ

В един и същи ден ДСБ и БСП поискаха от ГЕРБ представянето на управленска програма и дадоха срокове, съвети и препоръки, което може да бъде записано като поредно доказателство за общ генезис и стил на поведение, се казва в официална позиция на партия РЗС разпространена до медиите.
Подобно единомислие на така наречени „политически противници” е емблематичен пример за фалша на политиката на старите партии от прехода, за сбъркан политически модел, който няма нищо общо с нормално европейско поведение и идеологически критерии за принадлежност, се казва още в съобшението. Дълбоко цинично е и такова единодушие от бивши управляващи партии, оставили толкова тежко икономическо, социално и демографско наследство и допринесли за ерозията на общественото доверие в демокрацията. Искането ГЕРБ да представи програма преди да завърши експертизата и анализа на предишното управление е политически капан, който цели ГЕРБ да се провали още в самото начало. Такава програма трябва да се направи отговорно и на базата на цялостна концепция за функционирането на държавното управление , националното развитие и стратегическите приоритети в условията на динамично променящата се световна икономическа и финансова криза, коментират от РЗС.
Абсурдно е бъдещата програма да стъпва на малък остров в средата на огромното блато от злоупотреби, корупция и безотговорност, създадено от участниците в целия преход.
Време е управленските програми да се реализират, а не да остават на ниво голи обещания и затова не бива да се правят наизуст. Затова основен стълб в управленската програма на новото правителство трябва да бъде пакет от мерки, които не допускат досегашните практики в управлението да бъдат възпроизведени. Да не позволи рецидивирането на корупцията, източването на еврофондовете, конфликта на интереси и създаването на нова икономико-политическа олигархия. Досегашната горчива практика на българския преход ясно показа, че писането и представянето на програми не кореспондира с тяхната реализация, а БСП и ДСБ са най-яркото доказателство за пълно фиаско в това отношение. Програмата, която направи ДСБ, доведе партията им до парламантарно представителство от 17 на 5 депутати. А тази на БСП – от 84 на 40 народни представители. Ако ГЕРБ се възползва от съветите им, рискува да сподели същата съдба, допшълват от РЗС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа