Цветанов: Не са правени компромиси за присъединяването към Шенген

Не са правени компромиси при изпълнение на дейностите за присъединяване на страната към Шенгенското пространство, коментира вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Цветанов заедно с министъра на транспорта Александър Цветков извършиха проверка как върви изпълнението на мерките, защото България ще стане външна граница на ЕС. Вътрешният министър изрази удовлетворение, че след изоставането, констатирано през септември, в момента се отчита напредък при изпълнение на ангажиментите. Той съобщи, че на 19 ноември ще започне проверка на специалисти от ЕС на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас. Около 300 хил. лв. са осигурени за изпълнение на мерките на летище София.
Цветан Цветанов подчерта, че Шенген не е политическо решение, а трябва да се изпълняват всички ангажименти за надеждна външна граници, за да може страната ни да се възползва от тази възможност. Вътрешният министър добави, че е изключително неудовлетворителна работата извършена преди това, защото Шенген е приоритет, който държавата е извела още през април 2007 г., когато е започнало и усвояването на парите от Европейската комисия.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков констатира, че готовността на четирите международни летища в България преди предстоящата на 19-21 ноември проверка от Европейската комисия е факт. Министърът добави, че няма компромис в изпълнението и всичко предписано е извършено.
Цветанов припомни констатациите от септември месец, когато е имало проверка и е имало сериозни забележки за коридорите, които са за Шенген и Не Шенген. Той припомни и констатациите от септември тази година, че ако не се преведе инфраструктурата и гишетата, както на Терминал 1, така и на Терминал 2, ще означава, че комисията, която ще дойде другата седмица "няма просто да се занимава да прави проверка, а ще каже добър ден и ще си замине". Вътрешният министър благодари на Министерството на транспорта, защото всички проблеми, които са били свеждани от Дирекция "Гранична полиция" и създадената координация с летищния комплекс е постигнато за три месеца това, което не е постигнато за една година. Той допълни, че утре ще се инспектира и "Летище Варна", където е извършена същата реконструкция по изпълнение на изискванията за присъединяването към Шенген. Цветанов съобщи, че е извършена тази работа и на летището в Бургас и Пловдив и, че страната е готова за проверката на летищата.
Транспортният министър от своя страна коментира, че ангажиментите са изпълнени въпреки голямото изоставяне от година и половина. Той допълни, че за месец - месец и половина са изградени всички съоръжения, които са необходими. Цветков посочи, че това е много важно, защото присъединяването към Шенгенското пространство е следващото предизвикателство след приемането ни в Европейския съюз.
Няма компромис в изпълнението на свършеното, посочи Цветан Цветанов. Той допълни, че са липсвали гишетата, помещенията за лица, които трябва да бъдат осигурени на безопасно място, да бъдат изведени от средата. По думите му това вече е направено и е осигурено и постоянното 24-часово видеонаблюдение. Цветанов допълни, че работните места са осигурени с необходимата качествена апаратура и възможност за справки. Вътрешният министър изрази надежда, че експертите, които ще проверяват ще дадат положителна оценка на свършеното. Докладът с оценката на свършеното ще бъде готов до два месеца след предстоящата проверка, допълни министърът. Той изрази и удовлетворение от факта по усвояване на парите по Шенген. Цветанов припомни, че през август месец са били усвоени 33 милиона или 20%, като в момента са усвоени над 50 милиона и до края на годината ще бъдат усвоени над 60-70% от европейските средства по Шенген. Цветанов допълни, че заедно с Румъния е подадено искане за удължаване на срока по усвояване на средствата с четири месеца, като общият размер на средствата е 160 милиона, уточни той.
Министрите на вътрешните работи и транспорта Цветан Цветанов и Александър Цветков инспектираха извършените дейности на столичното летище по изискванията на Шенген. Пред министрите и журналисти бяха демонстрирани извършените промени на летището по изискванията за присъединяването на Шенгенското пространство. За разделянето на пътникопотока на зони „Шенген” и „Не Шенген” на терминал едно са изградени преградни стени на международните линии „Пристигане” и „Заминаване”. Между гишетата за паспортен контрол на терминал едно и терминал две са поставени преградни врати. С преградни стени е разделено и пространството на международни линии „Пристигане” на терминал две. По този начин на "Летище София" ще бъде осигурено свободното придвижване на пътници в Шенгенското пространство, а също и необходимия контрол на пътниците, които влизат в него. След присъединяването на България към Шенген страната ни ще стане една от външните граници на пространството. Има и специално обособените помещения за недопуснатите или търсещите убежище лица, където те ще бъдат настанени до изясняване на статута им.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа