Гърция и България ще разменят по пет стипендии за наука годишно

Правителството одобри проекта на програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между България и Гърция и упълномощи заместник-министъра на външните работи Марин Райков да подпише документа, предаде репортер на БГНЕС.
Срокът на действие на програмата е до 31 декември 2011 г.
В областта на образованието тя предвижда България и Гърция годишно да предоставят на реципрочен принцип по три нови стипендии за пълен курс на обучение във висшите си училища. Ежегодно двете страни ще разменят по пет стипендии за срок от по 10 месеца за следдипломно обучение или научни изследвания. По шест стипендии ще се отпускат за участие в летни семинари по език, история и култура. България и Гърция ще обменят преподавателски състав от висшите си училища, изследователи, лектори по български и гръцки език и литература, учители от начални и средни училища за обмяна на опит и други. Двете държави ще продължат сътрудничеството си с цел обективното представяне на историята, географията и културата на другата страна в учебниците за началните и средни учебни заведения в съответствие с духа и целите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа. За целта се предвиждат и срещи на български и гръцки специалисти.България и Гърция ще задълбочат и сътрудничеството си в областта на библиотечното дело и архивите; образованието по изкуствата; театъра, музиката, фолклора, балетното и изобразителното изкуство; физическото възпитание, младежта и спорта; културния туризъм и др. Ще бъде насърчено и сътрудничеството между държавните институции, ангажирани с опазването на културно-историческото наследство.
Ще продължи работата по изпълнение на Споразумението за сътрудничество между БТА и Атинската телеграфна агенция (АПЕ). Страните ще съдействат и за подновяване на партньорските споразумения между БНР и БНТ с Гръцкото радио и телевизия. Акцент в документа е поставен и върху сътрудничеството на регионално и местно равнище. Ще бъде насърчаван и улесняван трансграничният културен обмен между България и Гърция.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа