Поискаха еднакъв достъп на болниците до евросредствата

Правителството и Европейската комисия да предприемат действия за предоговаряне на ОП "Регионално развитие", която да бъде отворена за кандидатстване от всички лечебни заведения независимо от формата на
собственост. Това поискаха вчера от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Сдружението за развитие на българското здравеопазване. Средносрочната инвестиционна рамка на здравното министерство бе отхвърлена от министерството на регионалното развитие и така бяха спрени от усвояване 140 млн. евро. Организациите настояха още да се направи необходимото за премахване на забраната лечебни заведения да кандидатстват по оперативна програма "Конкурентоспособност" и поискаха да се предвидят механизми, чрез които специализацията на лекарите да се финансира по ОП "Развитие на човешките ресурси". Здравните организации предупредиха, че могат да сезират европейските институции за нарушаването на здравните права у нас, каквото според тях е и ограничаването на направленията за специалист.


Сменяме личния си лекар от днес

В периода от 1 до 30 юни всички здравно осигурени граждани имат право да сменят общопрактикуващия си лекар, съобщиха вчера от НЗОК. Това може да стане, без да се налага пациентът лично да се отписва от листата на досегашния си лекар. Гражданите, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Следващата смяна на личен лекар ще бъде през декември.

Станете почитател на Класа