Откриха молекулата, която излъчва мириса на море

Мистерията кое предизвиква мириса на море, напомнящ за летни почивки и плажове, вече е разгадана, съобщи „Дейли телеграф“.
Преди две години професорът по биология в Университета в Източна Англия Анди Джонстън установи, че мирисът на море идва от молекула, наречена диметилов сулфид (ДМС). Сега обаче той е успял да проследи целия биохимичен процес на възникването на този мирис. Оказва се, че диметиловият сулфид е важен химикал, който се среща в различни процеси в природата, като например образуването на облаци. Птиците обожават този мирис и го усещат дори и в малки концентрации. Той се добавя и в някои обработени храни, за да им придаде приятен аромат. В малки количества диметиловият сулфид може да придаде аромат на зеле, домати, масло и сметана – дори на лимони и печено пиле, смята професор Джонстън.
ДМС се извлича от химично съединение, наречено диметилдиметил-сулфид-пропионат (ДМСП), което се произвежда от фитопланктона – едноклетъчни организми, които живеят в морето. Близо 1 млрд. тона от това съединение се произвеждат всяка година. Бактериите се хранят с него и го превръщат в ДМС. Това е и причината ДМС да привлича птиците – той показва наличието на планктон, както и на риба, която се храни с морските растения.
Професор Джонстън изолирал бактериите, които се хранят с ДМСП, извлякъл съответните гени и ги имплантирал в бактерии, използвани в лабораторни условия. Той установил, че бактериите използват три различни механизма, за да произвеждат този газ, както и че той може да се произвежда и от други организми. Засега обаче не е ясно каква е целта на ДМСП – той би могъл например да предпазва водораслите от слънчевата светлина или от солта в морето.

Станете почитател на Класа