Българският пациент бяга в чужбина

Според новата разпоредба българската здравна каса ще трябва да плати на пациент дори да реши да се лекува в друга държава от Европейския съюз. Тази възможност ще имаме от октомври догодина, като тук говорим за планово лечение, защото спешното и сега се осъществява. Разликата от сегашното положение е, че няма да се налага нуждаещият се да иска разрешение, за да се лекува навън, а това ще бъде негово право u негово лично решение За всички обаче трябва да е ясно, че здравната каса ще поема разходите за лечение, но в рамките на клиничната пътека. Ако услугата, от която се нуждае даден пациент е по-скъпа, той ще трябва да заплати разликата. Хубавото е, че ще може да избира лечебното заведение в което да се лекува. Възможно е след влизане в сила на наредбата граждани на наши съседни страни, които са в Европейския съюз, да започнат да се лекуват у нас. Вероятно на някои от тях ще им излиза по-евтино тук. Но не вярвам масово да запълнят родните ни болници. Все пак става дума за услуги, които се заплащат от здравноосигурителните фондове и в Гърция, и в Германия, и във Франция.



Така че от гледна точка на спестяване общо взето е все едно. Този, който е здравно осигурен, така или иначе няма да плаща, ще плати здравният му фонд.

Мен обаче по-скоро ме притеснява другият вариант. Има опасност много българи да отидат да се лекуват в други страни, членки на ЕС. По този начин една част от средствата, които ние събираме като здравни осигуровки, ще отидат не в българските болници а в чуждите. Парите, които нашенците ще доплащат, пак ще отидат в чужбина. Дори и в момента, въпреки че лечението в чужбина е изцяло платено, много българи се лекуват навън Има няколкостотин човека, които годишно получават разрешение от Министерството на здравеопазването, за да се лекуват в други държави. По мое мнение поне още толкова се лекуват навън на собствени разноски. Твърде много българи ходят в Турция. В Истанбул има цели изградени организации за лечение на нашенци. Така че очаквам това да стане проблем - българските пациенти да избягат в чужбина.



Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа