Пушачите срещу закона

Пушачи протестираха срещу Закона за тютюнопушенето в сегашния му вид и искат връщането на стария закон, предаде репортер на БГНЕС.

Протести се проведоха в София, Варна, Стара Загора, Русе, Шумен, Търговище и др. Мотото, което събра пушачите бе "Бунтът на масите".

Около 600 души се събраха на площада пред парламента, за да протестират за равни права на пушачите и непушачите.

Протестиращите направиха импровизирано кафене, на което бяха поставени маси със столове и надписи: "Фалирал". Много от тях носеха и други призиви: "Забраната не отказва, а увеличава пушачите"; "Запазете правото на свободен избор".; "Искаме правата си" и др.

В центъра на импровизираното кафене имаше оградена кошара с телени огради, която символизира изолацията на пушачите в обществото. Повечето от известните личности, оградени в кошарката, между които Андрей Слабаков, Джоко Росич, Любен Чаталов, популярни журналисти др. носеха на гърдите си табела "Пушач" и демонстративно бяха запалили по цигара.

"Не разбирам защо все трябва да сме на опашката, след като пълната забрана за тютюнопушене е премахната вече в 24 държави на ЕС", заяви за БГНЕС актьорът Андрей Слабаков. Той подчерта специално, че ние сме 3 държави, в които има пълна забрана срещу другите 24. Не искам да бъда обиждан от здравния министър, който ме обявява за убиец и престъпник, продължи актьорът.

В България имаме друг манталитет – тук ние отиваме на заведение не, за да се наядем, а защото там е купонът, смята Слабаков. В електронните цигари има едни много опасни вещества, наречени парабени, които в кремовете за лице не се слагат, а искат да го дишаме, каза Слабаков. Според актьора някой е направил много голяма далавера със забраната на пушенето и даде пример: преди повече от 20 г., когато в Ню Йорк забраниха пушенето, пушачите намаляха с 10%, а с 30% се увеличиха наркоманите.

В Търговище празни столове и маси бяха изнесени на площад "Свобода". Те олицетвориха празните кафенета, питейни заведения и ресторанти, които остават след пълната забрана за тютюнопушенето. По този начин представители на над 30 заведения изразиха протеста си, който се проведе днес в града. Съдържателите са единни в искането си, законът да се върне в стария му вид, като да има зали за пушачи и непушачи. Собствениците на нощни клубове, кафенета и ресторанти протестираха с плакати, на които пишеше името на заведението и цифрата на застрашения от уволнение персонал. Най-атрактивен беше транспарант, носен от красива млада дама, който гласеше: "Без Бойко можем. Без цигари – не!".

В Стара Загора протестираха около 200 души. Протестиращите издигнаха плакати: "Не убивайте бизнеса, искаме работа", "Равни права за всички", "Това е дискриминация"; "Децата ви не ядат чист въздух, оставихте ги гладни", "Защо??? Искате да бъда без работа??? Това ли е държавата ми???", "Не ни изпращайте на борсата" и др.

Близо 300 души излязоха на протест в Шумен срещу забраната за тютюнопушене на обществени места под надслов "Законът убива любимото ви заведение". Всички те се включиха и в подписка срещу забраната. Така събраните подписи в Шуменско надминаха 2800.

Над 300 варненци протестираха срещу Закона за пушенето. Празни маси бяха поставени на площада, символизиращи ситуацията в ресторантьорския сектор след въвеждането на цигареното вето.

В Русе пък ресторантьорите излизат на протест срещу пълната забрана за тютюнопушене на закрито на 24 ноември. Те ще се съберат пред Градския часовник, за да изразят несъгласието с "убийството на бранша".

Станете почитател на Класа