Как да си намерим партньор, ако сме над 40?

Как да си намерим партньор, ако сме над 40?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.04.2024
  • Share:

Както гласи една популярна градска поговорка: „40 години е прекрасна възраст – някои жени стават баби, други се развеждат, а трети раждат за първи път.“

 

 

 

Без да се държим осъдително, трябва смело да признаем пред себе си, че никога не трябва да се отказваме да търсим щастието, независимо на каква възраст сме. Ако и вие сте на такъв етап от живота си, в следващите редове ще ви предложим няколко трика, които можете да използвате, ако си търсите партньор.

Направете списък с приоритети

Преди да започнете да търсите партньор, избройте приоритетите, които търсите в една връзка и държанието, с което не бихте се чувствали комфортно. Например можете да търсите партньор, който да бъде част от вашето семейство и да прекарва време с вас и вашите деца. Може би не искате да излизате с някого без деца или с такъв, който не иска да бъде част от живота на децата ви.

Можете също да добавите и следните спецификации към вашия списък: възрастова група; тип личност (интровертен или екстровертен); човек който обича домашните любимци; „нощна птица“ или „ранно пиле“. Може да имате усещането, че трябва да се „задоволите“ с определен човек заради възрастта си, но се опитайте да не го правите. Да се примирите с грешния човек може да ви причини повече болка, отколкото да чакате правилния.

Не робувайте на стереотипите

Може да има стереотипи, повтаряни от други хора в живота ви или дори такива, споменавани от хората, с които излизате на срещи. Някой може например да ви каже, че сте „твърде стара“, за да излизате с много хора, преди да намерите партньор. И респективно, от вас трябва да се очаква да се примирите или да намалите очакванията си.

Опитайте се да игнорирате тези изисквания. Животът си е ваш и можете да правите, каквото искате. Ако усещате, че нещата между вас и потенциален партньор се движат твърде бързо с вас, можете да му кажете, че ви е неудобно да продължите връзката. Има неуважителни хора във всички възрастови групи и това, че сте по-възрастни, не трябва да позволява на някого да бъде неблагосклонен към вас относно вашата възраст, тегло, тяло, или самоличност.

Поставете здравословни граници

Поставянето на здравословни граници може да бъде още един начин да намерите стабилен партньор. Границите са правила, които задавате по отношения на вашето тяло, време, вещи, психическо здраве и пространство. Докато се срещате с различни хора, може да забележите, че някои от тях се опитват да ви пресират в определени области и това може да не ви хареса.

Поставянето на граници означава да се каже твърдо „не“ или „да“. Не е нужно да се обяснявате, ако ви е неудобно да го правите, пише az-jenata.bg. Може да се възползвате от определянето на граници, ако забележите някои „червени флагове“ като например: прекалено желание за обвързване твърде бързо (брак, деца, съвместен живот); пренебрегване на вашите граници (потенциалният партньор идва, когато сте му казали да не го прави); изпращане на текстови съобщения или обаждания, когато сте го помолили да спре; изпращане на нелюбезни съобщения, когато не отговаряте веднага; показване на повече интерес към физическите връзки, отколкото към емоционалните (ако вие не търсите чисто физическа връзка); проява на изключителна ревност към бившия ви партньор и др.

Обърнете внимание на приложения за срещи

Нека бъдем честни: срещите не са каквито бяха преди. За добро и за лошо начинът, по който намираме партньор, се е променил. Въпреки че приложенията за онлайн запознанства имат някои отрицателни аспекти, не всички те са лоши. Много по-възрастни двойки са намерили любовта, като са създали профил за запознанства в приложения за запознанства. Въпреки че може да ви се стори малко странно да опознаете непознат чрез текстово съобщение, това може да ви помогне да отсеете с кого искате да излезете на лична среща.

Не бъдете прекалено сериозни на първата среща

До 40-годишна възраст вероятно знаете какво търсите. Но ако се стремите към сериозна връзка, опитайте се да запазите нещата „леки“ на първата среща. Вместо да навлизате в задълбочени разговори и да обсъждате дългосрочни планове, просто се съсредоточете върху това да се опознаете с човека в настоящия момент. Споделете вашите интереси и любими неща, които ви карат да се смеете.

Не бързайте да представите на децата си новия си партньор

Лесно е бързо да се влюбиш в някого. Като се има предвид това, не позволявайте приливът на адреналин от някои хубави първи срещи да ви накара да вземете прибързано решение. Отложете срещата на децата с потенциалния си партньор, докато не станете „официална двойка“. Това предотвратява всяко объркване или наранени чувства, които могат да възникнат, когато децата срещнат някого, с когото родителите им се срещат.

 

Станете почитател на Класа