Пещерата на смъртта, в която нищо не може да оцелее

Пещерата на смъртта, в която нищо не може да оцелее

Коста Рика е интересна дестинация, която крие куп природни чудеса. Наред с екзотиката, дъждовните гори и страхотното биоразнообразие, страната е дом и на още една забележителност.

 

 

Тя се крие в туристически комплекс край вулкана Поас и на пръв поглед е просто малка дупка в скалата. Известна е обаче като Пещерата на смъртта, тъй като убива всичко живо, което влезе в нея.

Дълбока е едва 2 и дълга 3 метра. Именно това я прави примамливо убежище за насекоми, птици и малки животни.

Изглежда съвършено безопасна, но влизането в нея може да им струва живота.

В пещерата има изключително висока концентрация на въглероден двуокис. Той няма цвят, мирис или вкус и както знаем, присъства навсякъде в атмосферата, в последните години и в прекомерни количества.

В количествата, в които е в тази пещера обаче, въглеродът е отровен. За да демонстрират това пред туристите, местните екскурзоводи палят факла и я пъхат в дупката в скалата. Тя бързо загасва заради липсата на кислород и високата концентрация на въглероден диоксид.

Вероятно въглеродът изтича в пещерата от тектоничен разлом и е е резултат от вулканичната активност в района и реакцията на минералите под земята, които са изложени на висока температура от магмата. Вулканът Поас е активен.

Резултатът е, че в пещерата се изпускат около 30 кг. въглерод на час.

Край пещерата има няколко табели, които предупреждават, че в нея не бива да се влиза, но тесният вход и без това спира доста от желаещите. Освен това най-високите концентрации въглерод остават на дъното, тъй като този газ е по-тежък от въздуха и го измества.

Това го прави най-смъртоносен за малки животни, които започват да се задушават малко след като влязат в дупката. Хората от СПА комплекса разказват, че най-често жертви на пещерата стават плъхове, змии и малки птици.

Самата дупка пък отдавна е станала туристическа атракция и си е спечелила славата на една от малкото комерсиални пещери по света, които се посещават, за да не се влиза в тях.

 

Смъртоносните свойства на малката дупка са открити случайно при строежа на близкия СПА комплекс. Един от работниците се доближил прекалено до входа на пещерата и се почувствал зле. Така се наложило проучване на района и е открита опасността от иначе нормално изглеждащата дупка.

 

 

 

Станете почитател на Класа