Китай се освобождава от американските технологични компании в светлината на закона за борба с тероризма

Президентът на САЩ, Барак Обама, настоя правителството на Китай да отмени законопроект за личните данни, ако Китай иска да продължи да прави бизнес със САЩ. Изменение на законодателството бе предложено, за да се гарантира ефективно противопоставяне на терористична заплаха от ислямски сепаратисти. Ако законът влезе в сила, всички онлайн компании, опериращи в китайския сегмент с услуги за китайски граждани ще трябва да съхраняват лични данни на китайските потребители в центрове за данни, физически разположени в Китай, както и предоставяне на запис на дейностите на потребителите по искане на органите на държавната сигурност. В допълнение, чуждестранни и китайски фирми на територията на Китай, с устройства за криптиране на данни ще бъдат задължени да предоставят на китайските служби за сигурност специални бутони, които позволяват достъп до данните и канали за комуникация, ако е необходимо.
Китай вече е изключен от списъка на разрешените продукти и софтуер на няколко големи американски компании като Cisco Systems Inc., Apple Inc., Intel, McAfee и Citrix Systems, поради което правителството все повече избира местните производители. Китай, за разлика от ЕС, има свой еквивалент на американските гиганти - телекомуникационната Tencent, търсачката Baidu, Weibo - аналог на Twitter, компанията Xiaomi Tech с версия на Android напълно независима от Google.
Говорителят на китайското външно министерство в отговор на критиките на президента Обама по проекта, подчерта, че развитието на антитерористичното законодателство на Китай е вътрешна работа на азиатската страна. Пекин няма намерение да отстъпи, позиция, която може да доведе до оттегляне на технологични компании от САЩ от китайския пазар. Като се има предвид, че Китай е втора по големина икономика в света, този тип разногласия с Пекин ще засегне сериозно икономиката на САЩ и засилването на конфликта ще повлияе на цялата световна икономика.

Станете почитател на Класа