Кървави подробности за удара по Одеса: Жертвите излезли на разходка край морето

Кървави подробности за удара по Одеса: Жертвите излезли на разходка край морето
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2024
  • Share:

Броят на жертвите при ракетния удар в Одеса нарасна до четирима души, информира председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Загинали са три жени и един мъж. Убито е и куче. Друг човек е починал в резултат на инсулт, причинен от атаката.

По актуализирана информация 28 души са ранени. Сред тях има две деца (на 16 и 5 години) и една бременна жена. 

Четирима ранени са в тежко състояние, лекарите се борят за живота им, съобщава се в информацията на областния управител.

 

 

По предварителна информация черноморският град бил атакуван с балистична ракета "Искандер-М" с касетъчна бойна глава.

Военните потвърдиха, че ракетата, която армията на Руската федерация порази Одеса вечерта на 29 април, е била предназначена за унищожаване на жива сила - бойната глава е била пълна с шрапнели.

 

 

Кметът на Одеса Генадий Труханов също коментира вражеския удар. Според него повечето от жертвите просто са били на разходка край Черно море. Във видеообръщението си той нарече руските окупатори „чудовища, твари, нехора, негодници“.

„Не знам как по друг начин можете да ги наречете... Хората се разхождаха до морето и стреляха, а след това казаха на глупавите си хора, че така защитават...“, каза Труханов.

 

 

Ударът е улучил и двореца на студентите към Одеската юридическа академия, известен като "Замъка на Хари Потър", който е засегнат от пожар. Той потушен късно през нощта. 

Бившият депутат от Върховната рада Сергей Кивалов също е ранен и е хоспитализиран с кървене. Той е академик на Националната академия на правните науки на Украйна, президент на Националния университет „Одеска юридическа академия“.

 

 

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

 

Станете почитател на Класа