Ще монополизира ли Карлос Слим банковата система в Мексико?

Най-богатият човек в Латинска Америка и номер две в света, Карлос Слим, разширява банковата си "империя", след като получи зелена светлина да добави към своята финансова група още една банка - Walmart.
Банковия регулатор на Мексико, Федералната комисия за защита на конкуренцията (CFCE) е дала одобрението си за закупуване на Банка Walmart от Grupo Financiero на Карлос Слим и официално одобрила сделката.
И двете компании предлагат подобни финансови услуги, като кредитни карти, депозити, лични сметки, инвестиции и управление на търговските кредити, подчерта CFCE в своя месечен бюлетин и постанови, че придобиването не генерира "антиконкурентен ефект" в сектора. Двете компании обявиха сделката през декември миналата година и изчакваха само получаването на потвърждение от страна на регулаторния орган.
На мексиканския банков пазар днес има 44 участници. Банка Inbursa е осма финансова институция в страната с активи на стойност повече от 18 500 милиона и портфейл от над 13 000 милиона. Чрез абсорбиране на Banco Walmart, която отвори врати през 2007 г. и разполага с 250 клона в девет държави, тя ще придобие нови 1,5 милиона клиенти и кредитен портфейл за повече от 400 милиона долара.
Новината идва малко след Inbursa получи одобрение от регулаторните органи в Мексико и от Централната банка на Бразилия, да придобие Banco Standard де Investimentos в Бразилия -от южноафриканската група Стандарт Банк.

Станете почитател на Класа