WikiLeaks разкри тайни преговори за TiSA

WikiLeaks е отворила кутията на Пандора по глобалните търговски споразумения и в своите най-нови разкрития показва, че повече от 50 страни са били в тайни преговори по Споразумението за търговия и услуги (TISA) за по-силно включване на частния сектор в обществените услуги.

Както разкри организацията на Джулиан Асанж, TiSA ще предотврати правителствата да могат да си връщат публичните услуги, когато приватизацията се провали, ще ограничи националните правила относно безопасността на работниците и ще лимитира наредбите, свързани с опазването на околната среда и защита на потребителите.

Разкритията на WikiLeaks означават, че това споразумение отива далеч отвъд търговията и задълбава в проблеми, които се докосват на човешкия фактор и отговарят на "дълбоко либерализиране на политическия дневен ред."

Познатото до момента истинско значение и обхват на TiSA задейства алармите в различни социални сектори в няколко страни. В Панама, финансовия експерт Гизела Перес публикува колко е опасно да се "третират обществени услуги като стоки за търговия, защото това създава концептуална аберация за човешкото достойнство."

Станете почитател на Класа