Русия и Турция: скоро пак врагове?

Месеци наред в отношенията между Русия и Турция цареше ледников период. Отскоро те отново са приятели. Но ето, че сега се задава нов конфликт. Причината: турската военна намеса в Сирия.

 

 

 

 

Налице е нов спор. Или по-точно казано: той витае във въздуха. Става дума за спора между Русия и Турция и между Русия и САЩ. Защото това, за което настоя американският вицепрезидент по време на посещението си в Анкара, предизвика "дълбока загриженост" в руската столица. В сряда Джо Байдън призова сирийските кюрди да се изтеглят източно от Ефрат. "Ние изцяло подкрепяме действията на турската армия", заяви Байдън вечерта след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган.

 

 

Също като САЩ, досега Русия подкрепяше сирийските кюрди. Руското външно министерство отправи остра критика, че военната операция на Турция в Сирия не е била съгласувана с Дамаск. Сега щяло да се стигне до "допълнителна деградация на конфликта", до нови жертви сред цивилното население и до изостряне на етническите напрежения между кюрди и араби.

 

Мащабите на операцията изненадаха Москва

 

Всъщност плановете за оспорваната от Русия военна операция на новите й турски приятели са били известни "поне на тайните служби", пише вестник "Комерсант". Не обаче и мащабите на операцията, които изненадаха всички в Москва. Според руския експерт от Института за източноазиатски проучвания Александър Василиев обаче, двете страни са твърде далеч от нов конфликт. "Турците натрупаха много горчив опит с руснаците след свалянето на руския боен самолет. И Анкара си извади поуки. Освен това турците са силно заинтересувани от подобряване на отношенията с Русия", казва той пред Дойче Веле. Доказателство за това бе скорошното посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. "Разбира се, че тук става дума преди всичко за силните икономически интереси на Турция. Защото от турска страна на крата е заложено много повече, отколкото от руска", твърди Александър Василиев.

 

Русия е знаела за турската операция в Сирия. Но не и за мащабите й.

 

Въпреки това военната операция показва, че всеки в Сирия преследва собствените си интереси. Турците и американците искат да попречат на кюрдите да навлязат още по-дълбоко в западна Сирия, защото тогава могат да станат опасни за Турция. Руснаците пък досега демонстративно подкрепяха кюрдите. Особено по време на ледниковия период в отношенията между двете страни - най-вече за да дадат урок на Турция. Този период обаче приключи. Но ето, че сега действията срещу кюрдите могат да забият клин в новите приятелски отношения между руснаци и турци.

 

Да не забравяме и Асад

 

Да не забравяме и сирийския диктатор Башар Асад. Може би турците ще го търпят за едно определено (или неопределено) време като държавен глава. Но все някога търпението им ще се изчерпи. Москва пък гледа на нещата другояче. За Русия президентът Асад си остава единственият легитимен държавен глава на Сирия. И затова руските войски подкрепят непрекъсното неговата армия.

Турското нахлуване в Сирия е неприятна изненада за Москва. Изненада, която показва, че надеждите за истинско сближаване между Русия и Турция по сирийския въпрос са имагинерни.

Станете почитател на Класа