Какво се случи на плажа в Ница?

Преди броени дни няколко снимки от плажа в Ница обиколиха почти всички медии. На тях се вижда една жена, заобиколена от полицаи. Твърди се, че са я принудили "да съблече буркините си". Но дали това е истината?

 

 

 

 

 

Снимките се появиха първо на страниците на британското булевардно издание "Дейли Мейл". А после се разпространиха мълниеносно и из други вестници, както и в интернет. Какво се вижда на тях ли? Една от снимките показват спяща жена на каменистия плаж в Ница. Тя е облечена в черен клин, морскосиня туника с дълги ръкави, а на главата си има забрадка в същия цвят. На други снимки се вижда как четирима полицаи обграждат жената. Тя сяда, разговаря с тях, а след това съблича морскосинията туника, под която носи черен потник. Един от полицаите си записва нещо в бележник. Снимките от тези сцени предизвикаха вълна от възмущение и отново възпламениха дебатите около забраната за носене на т.нар. буркини (бански костюм, покриващ цялото тяло) по френските плажове.

 

Юзърите в Туитър реагираха на тези снимки с хаштага #WTFFrance (Какво по дяволите правиш, Франция?). Един юзър например е написал следното: "Значи жена, която доброволно покрива главата си със забрадка в името на Аллах, е потискана, докато тази, която е принудена от четирима полицаи да се съблече, е свободна. Така ли?!"

 

Друг пише: "Нима можем да твърдим, че Франция е страната на свободата и равноправието, след като допуска подобни сцени?". Трети публикуват снимки на католически монахини на плажа и питат: "Ами тези?".

 

38 евро глоба заради туниката

 

Но какво точно се е случило във въпросния вторник, към 11 часа преди обяд, на плажа в Ница? Била ли е жената наистина принудена от полицаите да съблече горната си дреха? Градските власти отговарят на този въпрос така: "Жената е искала да покаже, че отдолу наистина носи бански костюм, но никой не я е принуждавал да се съблича", заяви говорителят на градската управа пред Дойче Веле. "Полицаите са й казали единствено това, че на плажа не е разрешено да се носи туника. Тя обаче отново я облича, поради което е трябвало да плати глоба от 38 евро. Малко по-късно е напуснала плажа доброволно", обясняват още от общината.

 

Говорител на полицията потвърждава тази версия. "В обичайния случай полицията няма никакво право да принуждава гражданите към каквото и да било действие, освен ако не става дума за проверка на самоличността. Жената по своя воля съблече своята туника", казва Филип Стив от френския синдикат на полицаите SDPM пред Дойче Веле.

 



Въпросната снимка се появи по първите страници на медиите

 

В същото време е трудно да се провери достоверността на тази версия. Защото името на жената остава неизвестно и досега.

 

Снимките са направени от фотограф на свободна практика, работещ за Агенция Bestimages. Някои подозират, че фотографът е нагласил сцените изкуствено, за да провери дали забраната за носене на буркини действително се контролира и прилага. "Напълно основателно тук могат да бъдат зададени някои въпроси", пише например политологът Лоран Буве в своя профил във Фейсбук. Според него, е учудващо, че жената е без плажна чанта и легнала направо върху камъните - без кърпа или постелка.

 

Фотоагенцията отхвърля всички подобни възражения. "Уверявам ви, че в тази серия от снимки няма нищо нагласено и инсценирано", казва нейният мениджър пред френския ежедневник "Либерасион". И все пак: фотографът бил предпочел да остане анонимен.

 

Независимо дали са били нагласени, или са истински: снимките продължават да подклаждат един дебат, който се води с неотслабваща сила във френските медии от вече две седмици насам. Снимките показват също и това, че забраните във Франция се отнасят не само срещу т.нар. буркини – в крайна сметка жената на плажа в Ница е носила забрадка, туника и клин.

 

Междувременно повече от 20 френски общини са приели подобни забрани. Неправителствената Френска лига за човешките права (LDH) и Колективът срещу ислямофобията вече подадоха съдебни жалби срещу въпросните забрани и сезираха по този въпрос френския Административен съд. Според местните политици, приели забраните, общественият ред можело да бъде опазен само по този начин. Защото гражданите можели да асоциират буркините с тероризма, а от това можело да се породят конфликти.

 

Понятието "буркини" впрочем не се споменава в забранителните разпоредби. Там то е избегнато с помощта на описанието "неподходящо облекло, което нарушава добрите нрави и не зачита разделението между църква и държава".

 

"Франция загуби разума си"

 

Жан-Пиер Дюбоа, юрист и почетен президент на Френската лига за човешките права (LDH), смята това за претекст и твърди, че Франция е загубила разума си. "Става дума единствено за лов на избиратели, защото политиците знаят, че подобни мерки носят популярност", каза той.

 

Едно допитване от тази седмица показа, че две трети от французите са против буркините. "Само че с подобни забрани ние наливаме вода в мелниците на терористите и разединяваме обществото", убеден е Дюбоа. Според него мерките ще накарат мюсюлманите във Франция да се почувстват още по-силно стигматизирани, а това ще ги направи още по-податливи към пропагандата на терористите.

Френският административен съд трябваше да се произнесе по случая още в четвъртък вечерта, решението му обаче беше отложено за петък. По всяка вероятност и съдиите са наясно, че тяхното решение ще окаже влияние върху по-нататъшната борба на Франция срещу ислямисткия тероризъм.

Станете почитател на Класа