Време е ООН да отговаря за постъпките си

ООН извършва престъпления по целия свят с очевидна безнаказаност. Дали ООН е над закона? Само през последните 12 месеца - и с доста предишни прецеденти- ООН е злоупотребила с положението си на защитник, миротворец и доставчик на хуманитарна помощ, за да бъдат извършвани изнасилвания и убийства, и да бъде предоставяна помощ на терористи.

 

Време е ООН да започне да бъде държана отговорна. Ето някои от най-зловещите факти: Изнасилване. Стотици жени и непълнолетни момичета са били изнасилени от „сините каски" в опустошените от войните страни. Нападнати от хората, изпратени да осигурят безопасност и сигурност, оцелелите при изнасилване са оставени психически увредени, социално заклеймени, а често и бременни.

 

Според информация на в. „Вашингтон пост" от февруари 2016 г. последната вълна от отвратителни престъпления на ООН е заляла Централноафриканската република, където сегашната мисия на ООН започна през септември 2014 г. За съжаление, това е история, която сме чували и преди: за подобни престъпления беше съобщавано при предишни мисии на ООН, включително в Косово, Хаити, Либерия, Демократична република Конго и други.

 

Тези сексуални хищници нападат най-уязвимите от уязвимите хора, с чиято защита са натоварени. Собственото разследване на ООН установи, че много от жертвите на сексуално малтретиране и експлоатация в ДР Конго в началото на века са били сираци. Обвинените хищници – които са били от Франция, както и от редица африкански държави - рядко се сблъскват с правосъдието или понасят каквито и да било отговорност. Понякога те са изпращани обратно в страните си, където местните власти обикновено не предприемат нищо срещу тях.

 

Често жертвите не знаят имената на своите нападатели и не могат да повдигнат обвинение. Време е ООН да бъде държана отговорна. Непредумишлено убийство. След години отричане, ООН най-накрая пое отговорност за разпространяването на холера в Хаити, когато нейните войски дойдоха в бедната страна след опустошителното земетресение през 2010 г. Епидемията, която те донесоха, струваше живота на 10 000 хаитяни и донесе големи нещастия. Много от тези смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени с известни превантивни мерки.

 

Дълго отлаганото признание на отговорността на ООН не донесе справедливост на нейните жертви. Според Джонатан Кац на „Ню Йорк таймс" в потвърждението не се споменава изрично, че ООН е причинила епидемията. "Нито", изтъкна Кац, "пък се отчита промяна в правното положение на организацията, която се ползва с пълен имунитет срещу съдебни действия, включително федерален съдебен иск, предявен в САЩ от името на жертвите на холерата." Време е ООН да бъде държана отговорна.

 

Подкрепа на терористи. Уахид Абдула ал-Бурш, работещ за Програмата за развитие на ООН (ПРООН), беше обвинен по-рано този месец в Израел за злоупотреба с неговата позиция в ООН и оказване на помощ на терористичната групировка ХАМАС. Има информация, че той е признал за отклоняване на средства, предназначени за реконструкция на палестински цивилни структури към ХАМАС, които използвали средствата за бойни проекти.

 

Твърди се, че той е помогнал за изграждането на военноморско пристанище за бойци на групировката, използвайки ресурсите на ПРООН. Наетият от ХАМАС през 2014 г. Ал-Бурш съобщил, че той не е единственият терорист, внедрен в организации за подпомагане. С извънредна арогантност, характерна за една институция, която смята, че е над закона, ООН постави искане за дипломатически имунитет за Ал-Бурш. Време е ООН да бъде държана отговорна.

Станете почитател на Класа