Бивш шеф на МОСАД: Най-голямата заплаха за Израел не е Иран

Най-голямата заплаха за Израел не е Иран, а по-скоро растящата поляризация вътре в израелското общество, е оценката на бившия шеф на МОСАД Тамир Пардо. Това е първото му публично изказване, след като през юни напусна поста в израелското външно разузнаване, съобщи в. „Джерусалем пост". „За Израел няма външна екзистенциална заплаха, единствената истинска екзистенциална заплаха е вътрешното разделение", каза Пардо на събитие в памет на загиналите войници друзи.

 

„Вътрешното разделение може да доведе до гражданска война – ние вече се намираме на пътя в тази посока. Ако обществото пресече една определена линия в своето разделение и омраза, има реална възможност да видим феномен като гражданска война". Обществото като цяло носи отговорността за предотвратяване на тези разделения, а не само ръководството на страната, допълни още бившият шеф на МОСАД.

 

В отговор на въпроси на журналисти за палестинския въпрос Пардо каза, че без дипломатическо решение на израелско-палестинския конфликт „ние никога няма да сме способни да постигнем нормализиране с нашите арабски съседи".

Пардо също така взе отношение по изразената по-рано този месец позиция на министерство на отбраната, в която сделката между шестте световни сили и Иран за ограничаване на ядрената програма на Техеран беше сравнена с Мюнхенското споразумение от 1938 г., което позволи на нацистка Германия да анексира части от Чехословакия. „Не може да сравнявате тиква с грозде. Каквото се е случило преди век е различно от това, което се случва днес. Историята не се повтаря."

Станете почитател на Класа