Най-рестриктивното гражданство в света

Гражданите на Афганистан би трябвало да бъдат признати като "най-малко печеливши" в света според класацията на Henley & Partners - фирма, която анализира "нивата на свобода и качеството на живот" на гражданите, предаде портал Quartz.

Афганистан заема последното 159-о място, в Качествения национален индекс, с оценка от 14,6%. Гражданите на тази южноазиатска страна са свободни да посещават само 24 държави без предварителни визови изисквания. Еритрея, Централноафриканската република и Южен Судан също са начело на списъка с "непривлекателни" гражданства.
Най-мощните паспорти не се нуждаят от виза, в случай че планирате да пътувате. По този показател лидери на квалификацията са гражданите на Германия, държава, която е получила 82,7% процента. Нейните граждани могат да влизат в 177 държави без виза. Франция и Дания са на второ място – с 82,4%, а Исландия - на трето с 81,3%. Следват Швеция (81,2%), Норвегия (81%) и Финландия (80,7%).

За да се проведе изследването и се оценят възможностите и ограниченията, основаващи се на гражданството на дадено лице, учените анализирали данни от Световната банка, Международната асоциация за въздушен транспорт и Института за икономика и мир. Всяка страна получава обобщена оценка въз основа на икономическия си просперитет, човешкото развитие, политическата стабилност, възможностите за пътуване и възможностите за заетост в чужбина за своите граждани.

Станете почитател на Класа