Руснаците дариха 1 милион евро за спасяване на Венеция за по-малко от 24 часа

Когато Италия помоли света да помогне за възстановяването на Венеция след най-лошото наводнение от десетилетия, руснаците не губиха време - дариха един милион евро за по-малко от ден, разкри италианският посланик в Русия.


Посланик Паскуале Террачиано заяви, че даренията са направени от "заможни" лица, чиито самоличности не са посочени. Той каза още, че кампания на солидарност ще бъде обявена в посолството на Италия в Москва с концерт на известния руски диригент и режисьор на Мариинския театър Валери Гергиев.


Венеция беше ударена в неделя от монументална 1,5 метрова (4,9 фута) висока вода, за трети път за по-малко от седмица. Нивото на водата беше по-срамежливо от 1,87 метра във вторник и от скандалния рекорд на Венеция от 1966 г., когато водата се покачи до 1,94 метра, убивайки около 100 души и унищожавайки много безценни произведения на изкуството.

 

Наводнението във Венеция не е евтино бедствие. Кметът на града, Луиджи Бруняро, оцени щетите от солената вода на над 1 милиард евро. Италианското правителство публикува международен призив за дарения за подпомагане на усилията за възстановяване.


Световно наследство на ЮНЕСКО от 1987 г., Венеция е дом на безценни шедьоври на Тициан и Тинторето, исторически базилики, стенописи и стенописи от Възраждането.

Станете почитател на Класа