Пекин „Намесата на САЩ в Хонконг обединява китайците срещу хегемоничната природа на Вашингтон"

Пекин предупреди, че продължителното намеса в САЩ в Хонконг е „обречена да се провали" и заплаши с „твърди контра мерки", след като президентът Доналд Тръмп прие два законопроекта в подкрепа на продължаващите протести на територията.


„Вашингтон игнорира фактите и явно подкрепя насилствените радикали, които се противопоставят на върховенството на закона в Хонконг", заяви Министерството на външните работи в четвъртък след приемането на акта „Хонконгските човешки права" и закон, забраняващ определен вид износ за полицията в града.


„Подобен опит цели да навреди на практиката „Една държава, две системи" и на пътя на националното подмладяване на Китай", се казва в изявлението.


Отговорът на Пекин следва подобно твърдо изявление на местната власт в Хонконг, която също отхвърли опитите за намеса във вътрешните му дела като „вредни отношения".


Хонконгските протести започнаха през май заради предложения законопроект, регламентиращ екстрадицията в континентален Китай, бързо оттеглен. Докато демонстрантите издигнаха исканията си, те също възприеха по-жестоки методи, ескалирайки действията си от пътни блокировки до хвърляне на бензинови бомби по полицията, пребиване на минувачи и окупиране и подпалване на университетски кампуси.


Китай настоява, че вълненията в Хонконг - територия, възстановена през 1997 г. след столетие на колониално управление на Обединеното кралство - са негови вътрешни работи.


По логиката на някои насъскани американски законодатели, обаче, тяхната " подкрепа и насърчаване на демокрацията в чужбина е вътрешен въпрос на САЩ и протестите на Китай срещу нея представляват нежелана чужда намеса".

Станете почитател на Класа