Споразумение „Тръмп“ вместо ядрената сделка с Иран?

Предложението на Борис Джонсън ядреното споразумение с Иран от 2015 г. да бъде заменено с ново - наречено на Доналд Тръмп - получи възторжен отговор от американския президент.


„Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви:„ Трябва да заменим споразумението на Иран със споразумението Тръмп. Съгласен съм! ", обяви Тръмп в туит, публикуван в сряда.


По-рано Джонсън заяви, че разбира загрижеността на САЩ по отношение на „пропадналия" пакт от 2015 г. с Иран, по който Ислямската република драматично намали ядрената си програма в замяна на премахване на осакатяващите икономически санкции.


"Ако ще се отървем от него, тогава ни е необходима подмяна", каза той пред BBC Breakfast, визирайки неуточнено "споразумение Тръмп".


Самият Тръмп никога не е казал как би изглеждало подобно споразумение. Съществуващото споразумение, подписано между шест основни световни сили и Иран, сега е на прага на колапса след оттеглянето на САЩ от него и мероприятията на Техеран.


Във вторник Франция, Германия и Великобритания започнаха разследване на предполагаемото неизпълнение на Техеран по споразумението. По-рано през януари Иран обяви, че ще отмени ангажиментите си по него, след убийството на един от най-добрите му военни командири от американски дрон.


В отговор Иран обвини европейските държави в нарушаване на споразумението, като външното министерство заяви във вторник, че европейските страни „не са успели да предприемат осезаеми и сериозни действия за изпълнение на своите ангажименти" след рязкото изтегляне на САЩ от споразумението през 2018 г.

Станете почитател на Класа