„Руски шпиони“ в Давос?

Какъв по-добър начин да се подправи скучната среща на световния елит в шикозния швейцарски курорт от една история за руски шпиони? И макар подробностите да покажат, че няма нищо подобно, това не е пречка за конспираторите и медиите, гладни за внимание.


„И тогава водопроводчикът извади дипломатически паспорт", изтъква заглавието в неделния Tages Anzeiger. Всекидневникът в Цюрих предлага бурна история за двама руснаци с дипломатически документи, които швейцарските власти разследвали през август и в крайна сметка били освободени, тъй като, не, не били направили нищо, заслужаващо наказателно преследване.


„Поне един от тях се преструваше на водопроводчик", прокламира скандализирано изданието, за удоволствие на теоретиците на руската конспирация навсякъде - като Гардиън или Елиът.


Как биха могли двама руснаци да си позволят да останат в Давос за три седмици през август, пита вестникът? Трябва да са шпиони! В крайна сметка „познавачи на случая, които говориха анонимно по въпроса, заявиха, че очевидно дуото е имало намерение да шпионира - или дори да хакне - Световния икономически форум", който ще стартира четири месеца по-късно, по-точно тази седмица.


Само с дивите спекулации на анонимни източници, TA се обърна към Бил Браудър, описвайки печално известния финансист като „американско-британски инвеститор, който от години се бори за справедливост".


„Давос е едно от малкото места, където мога директно да се сблъскам с руските официални представители за нарушенията на правата на човека", каза Браудър пред вестника.


За „не-будните" Браудър направи богатство на беззаконния руски пазар през 90-те години на миналия век и оттогава превърна експулсирането си от Русия заради обвинения за избягване на данъци, в глобален кръстоносен поход за правата на човека, кръстен на покойния му счетоводител Сергей Магнитски.


Има само един проблем - Русия почти отсъства от събранието на глобалистичния елит в Давос тази година. Докато Браудър продължава да се показва, президентът Владимир Путин последно присъства преди единадесет години, през 2009 г., когато беше министър-председател. Делегацията на Москва на конференцията през 2020 г. се ръководи от бившия министър на икономическото развитие Максим Орешкин - във вторник бе обявен новият кабинет и той не е в него. По-голямата част от руската работа в Давос се осъществява чрез екип, наречен „Руския дом" - и Браудър вече публично заяви, че не възнамерява да се появява там.


Руското посолство в Швейцария „не е информирано" за някакъв инцидент, заяви секретарят му Станислав Смирнов пред ТАСС и добави, че „дипломатическите паспорти в Русия се издават на висши служители, а не на случайни членове на обществеността". Той отхвърли историята на ТП като „изсмукана от пръстите".


Това е буквално вярно, ако човек прочете историята до края, минавайки през бурните спекулации и фантазии за заговор. Кантоналната полиция в Граубюден не намери нищо, в което да обвини двамата мъже - „няма признаци за престъпни деяния", според говорителката Анита Сенти, - и ги пусна да вършат безпрепятствено бизнеса си. Което е всичко, което може да се каже в отговор на хардингите и браудърите в този свят.

Станете почитател на Класа