Йордания обвини полубрат на краля в "заговор за дестабилизиране на страната"

Йордания обвини полубрат на краля в "заговор за дестабилизиране на страната"
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    06.04.2021
  • Share:

Вицепремиерът на Йордания Айман Сафади обвини бившия престолонаследник Хамза бин Хюсеин, доведен брат на настоящия крал Абдула II, "в заговор с чужди страни за дестабилизиране на страната".


Сафади каза, че властите са разследвали известно време принца - който в момента е под домашен арест - и са прихванали комуникациите между него и чужди страни, чиято цел е да дестабилизират Йордания.


По-специално той посочи, че чуждестранна разузнавателна агенция се е свързала със съпругата на принц Хамза, за да организира самолет, с който двойката може да напусне Йордания.


„Разследванията разкриха, че тези дейности и движения са достигнали етап, който пряко е засегнал сигурността и стабилността на страната, така че монархът реши, че е най-добре да говори директно с принц Хамза и да обсъди въпроса в рамките на семейството", подчерта външният министър.


Сафади каза още, че са арестувани между 14 и 16 души, свързани със случая, както и двама други висши служители, чиито арести са били потвърдени преди това. Това са друг член на кралското семейство Шариф Хасан бин Заид, както и Басем Ибрахим Авадала, бивш шеф на кралския двор и доверен човек на монарха, съобщава държавната агенция Петра.


В събота йорданските въоръжени сили призоваха бившия престолонаследник да спре движенията и дейностите си, които застрашават сигурността и стабилността на страната, и обявиха ареста на бившите служители „по съображения за сигурност".


Принцът заяви във видеоклип, споделен с Би Би Си чрез адвоката му, че е под домашен арест, забранено му е да напуска жилището си, да общува или да се среща с други хора и е без комуникация, тъй като достъпът му до интернет и телефония му е бил отнет.

Станете почитател на Класа