„Кошмар за здравето и сексуална злоупотреба“ в детско заведение за мигранти в САЩ

„Кошмар за здравето и сексуална злоупотреба“ в детско заведение за мигранти в САЩ
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    09.04.2021
  • Share:

Децата мигранти, държани в импровизирано съоръжение в Сан Антонио, са неглижирани и подложени на сексуално насилие, заяви губернаторът на Тексас Грег Абът, призовавайки администрацията на Байдън да го затвори и да премести непълнолетните на по-безопасно място.


„Децата в това съоръжение са подложени на сексуално насилие", каза Абът пред репортери пред Колизея в Сан Антонио. Освен това в жалбите, получени от две държавни агенции по-рано през деня, също се казва, че някои деца не се хранят адекватно, няма достатъчно персонал, който да ги наблюдава и че тези с Covid-19 не са отделени от здравите, което застрашава всички. „Накратко, това съоръжение е кошмар за здравето и безопасността", каза Абът.


Държавната комисия по здравеопазване и хуманитарни услуги и Департаментът за семейни и защитни услуги отделно получиха данни за съоръжението по-рано през деня, а Абът е инструктирал Министерството на обществената безопасност и Тексаските рейнджъри да започнат разследване незабавно.


„Тези проблеми са страничен продукт от отворените политики на президента Байдън и липсата на планиране за последствията от тези политики. Администрацията на Байдън сега президентства злоупотребата с деца", каза губернаторът.


Той призова „Белият дом незабавно да затвори съоръжението и да премести децата във федерални съоръжения с достатъчно пространство, персонал и ресурси, за да се гарантира тяхната безопасност".


Президентът Джо Байдън се опита да отрече рекордния брой мигранти и непридружени непълнолетни, които нелегално пресичат границата на САЩ, като нещо сезонно, което няма нищо общо с неговата отмяна на строгите правила за прилагане на границите на Тръмп. Самите мигранти обаче казаха пред репортери, че се надяват да получат легален статут в САЩ и дори носеха тениски с надпис „Байдън, пусни ни вътре".


Абът, който е републиканец, взриви администрацията на демократите, че е отворила границите и без да планира притока на деца, „които те поканиха да дойдат". „Администрацията на Байдън причини тази криза и многократно не успя да се справи с нея. Това трябва да приключи." каза той.


Абът каза, че не е ясно колко деца са били подложени на сексуално насилие, но властите се опасяват, че може да са доста. Той нарече твърденията „много достоверни" и идващи от няколко души, били вътре в съоръжението, но не даде повече подробности.


Миналия месец администрацията на Байдън поиска федералните агенции да изпратят около 1000 доброволци в Тексас и Калифорния и да помогнат в грижите за повече от 19 000 непридружени непълнолетни, задържани по границата до момента тази година.


Според предварителните данни на митниците и граничните патрули, споделени с Ройтерс, над 171 000 мигранти са били прибрани по границата между САЩ и Мексико през март, най-високият месечен общ брой от 2006 г. насам, а по около 1000 души всеки ден се изплъзват покрай граничните служители.

Станете почитател на Класа