Лавров: Не е изключено Западът да организира "малка война" в Украйна и да обвини Москва

Лавров: Не е изключено Западът да организира "малка война" в Украйна и да обвини Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.12.2021
  • Share:

Позицията на западните страни и НАТО по отношение на Украйна е грубост. Това коментира в понеделник руският външен министър Сергей Лавров в интервю за YouTube канала Soloviev Live. Руската страна не изключва, че Западът иска да организира "малка война" в Украйна и да обвини Москва за това, заяви още той, съобщава ТАСС.

 

 

 

"Това е грубост - да се говори от позициите, които сега заемат Западът и НАТО. Те се насърчават от балтийците, поляците и украинците, това е абсолютно очевидно", каза Лавров.

„Те (Украйна) трупат оръжия, хвалят се, че от 2014 г. са доставили боеприпаси и ударни системи за 2,5 млрд. долара“, каза министърът.


Руската страна не изключва, че Западът иска да организира "малка война" в Украйна и да обвини Москва за това, за да наложи санкции под подходящ предлог и да потисне конкурентоспособността ѝ, каза руският външен министър. „Не изключвам, че подобно желание подклажда милитаристични настроения (в Украйна), да направят „малка война“, след това да обвинят нас, да въведат нови санкции, за да смажатнашите конкурентни възможности“, каза Сергей Лавров.

 

 

 


Във връзка с това той обърна внимание и на пропагандираната на Запад позиция за прилагането на превантивни санкции срещу Русия, които да бъдат премахнати, ако не се стигне до реална конфронтация с Украйна. „Ясно е, че те никога няма да бъдат премахнати“, обобщи Лавров.

Лавров определи подхода на ЕС към Русия като политическа шизофрения и камасутра. Той припомни, че предишният върховен представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини разработи пет принципа за диалог с Москва, главният от който бе, че отношенията с Русия ще се нормализират, ако тя изпълнява споразумението от Минск за Донбас. "Но всеки, който е чел минските договорености, ще разбере, че това е политическа шизофрения", смята Лавров. Новият външен министър на ЕС Жозеп Борел предложи да се използва друга стратегия, съчетаваща три принципа - дистанциране, натиск и диалог по интересни за ЕС теми. "ЕС обаче реши да остави принципите на Могерини и тържествено провъзгласи нов подход - отдръпване, сдържане, въвличане. И аз просто си представих хореографията на всичко това. Извинете, но това е политическа камасутра", смята Лавров.

Станете почитател на Класа