Руснаците по никакъв начин не искат да се разделят с «Жигули»

Руснаците по никакъв начин не искат да се разделят с «Жигули»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.01.2022
  • Share:

«Жигули» бяха перлата на руската автомобилна индустрия от 1969 до 2012 г., пише El Mundo. Проектиран от италианската автомобилна марка Fiat, тази линия автомобили беше гордостта на АвтоВАЗ. Руснаците не искат тази кола да стане част от миналото толкова много, че дори създадоха «Жигули»- мутанти.

 

El Mundo: Руснаците по никакъв начин не искат да се разделят с "Жигули" (и видео)

 

 

«Жигули» бяха перлата на руската автомобилна индустрия от 1969 до 2012 г. Проектиран от италианската автомобилна марка Fiat, тази линия автомобили беше гордостта на АвтоВАЗ.

 

Механичното дете дължи съществуването си на съветския «Внешторг» и хората в костюми от «Фиат», които се събраха през 1966 г. за преговори в Москва.

 

Руснаците наистина не искат тази кола да стане част от миналото. Авторите на канала в YouTube «Гараж 54» от Новосибирск, известни със своите безумни проекти за трансформация на автомобили, монтираха автоматичен повдигач на прозорци в «Жигули», който се движи със скорост от 200 километра в час с помощта на въздух под налягане.

 

 

 

 

 

Това изобретение взриви YouTube. Миналата година момчетата впечатлиха всички с най-широкото «Жигули» в света, като завариха два еднакви модела заедно.

 

През 60-те години «Жигули» е замислен като автомобил с надеждна механика, но в същото време достъпен за населението. С течение на времето град Толиати, кръстен на италианския комунист Палмиро Толиати, който загина в Ялта, израства до завода за сглобяване на автомобили. Толиати беше един от основните привърженици на съветско-италианския съюз, но при определени условия: „Нито един автомобил, произведен в Русия, не може да се продава в Италия“.

 

Говори се, че някои «Жигули» са успели да се промъкнат по съветските пътища и да стигнат до италианските улици, а и дори да вдигнат шум пред къщата на Аурелио Лампреди, конструктора на двигателя за автомобила.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа