Президентът на Туркменистан планира да затвори „Портата към ада“

Президентът на Туркменистан планира да затвори „Портата към ада“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.01.2022
  • Share:

Туркменският президент Гурбангули Бердимухамедов нареди на правителството си да намери начин за гасене на апокалиптично изглеждащия газов кратер, който гори в пустинята Каракум през последните 50 години.


„Представлението", разположено близо до село Дарваза, на около 270 км от столицата на Туркменистан Ашхабад, официално се нарича „Сиянието на Каракум", но местните жители обикновено го наричат „Портата към ада".


Ямата с ширина 60 метра е изкуствена, образувана е в резултат на срутване на земята по време на проучване на газ през 1971 г. Тя е запалена умишлено поради опасения, че отровният газ може да застраши хората и дивата природа в района. Очаквало се е бързо да изгори, но по някакъв начин кратерът все още бълва пламъци и до днес, осигурявайки страшно, но наистина живописно явление.


„Портата към ада" се превърна в една от най-известните забележителности и в международен план. Туризмът обаче не процъфтява точно в Туркменистан, който всяка година се посещава от по-малко от 10 000 чуждестранни гости.


Това може да е ключов фактор за решението за гасене на пламъците от екстравагантния президент Бердимухамедов, който рапира, управлява хеликоптери, дрифтира в състезателни коли и обича да показва уменията си за стрелба. Тези дейности са посрещнати с известна подигравка в чужбина.


По време на онлайн среща с правителството в петък той заяви, че страната губи ценни природни ресурси, които иначе биха могли да бъдат продадени в чужбина и парите използвани за подобряване на благосъстоянието на туркменските граждани. Горящият газ е вреден и за хората и околната среда, каза още държавният глава.


Не е ясно обаче дали най-накрая ще се затвори „Портата към ада", тъй като президентът преди това издаде подобна заповед през 2010 г., но тя не можа да бъде изпълнена.

Станете почитател на Класа