Откриха в Кипър "делтакрон" - хибрид между делта и омикрон

Откриха в Кипър "делтакрон" -  хибрид между делта и омикрон
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.01.2022
  • Share:

Нов вариант на коронавируса, описан като хибрид между делта и омикрон, беше открит от екип учени от лабораторията по молекулярна биотехнология и вирусология на Кипърския университет. Ръководителят на екипа д-р Леонтиос Кострикис, който съобщи новината в събота, уточни, че с оглед на характеристиките е решил да нарече варианта „делтакрон", съобщава вестник Cyprus Mail.


Експертът уверява, че новият вариант има делта генетична основа, като същевременно съдържа няколко мутации, открити в омикрон.


"Открихме значителен брой мутации, които преди това са били открити само в омикрон, което е различно от другите варианти, тъй като има 30 мутации. Десет от тях бяха идентифицирани в тези проби, взети в Кипър", каза Кострикис по време на конференция на пресата, предложена на местните медии.


Освен това специалистът допълни, че т. нар. „делтакрон" е открит в 25 проби, взети в страната: 11 от тях са при хоспитализирани пациенти, а останалите са идентифицирани в общата популация. „Честотата на мутациите е по-висока сред хоспитализираните, което може да означава, че има връзка между делтакрон и хоспитализациите", каза Кострикис.


Все още обаче е рано да се правят заключения дали „делтакрон" е по-опасен от другите щамове.


Успоредно с това лекарят предположи, че откритият вариант все още не може да бъде открит в други страни, така че екипът качи последователностите от 25-те теста в базата данни GISAID, глобална научна инициатива, която обединява геномните данни за грипа и коронавируса.

Станете почитател на Класа