Франция пред брутална кампания за балотажа

Франция пред брутална кампания за балотажа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.04.2022
  • Share:

Франция е изправена пред брутална двуседмична кампания за бъдещето на страната, в която действащият центрист Еманюел Макрон се изправя срещу крайнодясната Марин льо Пен в битка за за президентския пост. Макрон се позиционира като проевропейски и „прогресивен" срещу (както той я нарича) анти- мюсюлманската, националистическа програма на льо Пен и нейното „самодоволство" относно Владимир Путин.


Макрон отбеляза по-висок резултат от резултата си в първия тур преди пет години и очевидно спечели подкрепа в последните часове на кампанията след суровите му предупреждения към избирателите да удържат крайната десница и да защитят мястото на Франция на международната дипломатическа сцена на фона на войната в Украйна.


Но резултатът на Льо Пен също е по-висок от преди пет години. Тя постоянно печелеше подкрепа, след като провеждаше упорита кампания за кризата с разходите за живот и инфлацията, които се превърнаха в най-голямата грижа на избирателите.


Макрон каза пред репортери: „Когато крайната десница във всичките си форми представлява толкова много във Франция, не можете да смятате, че нещата вървят добре, така че трябва да излезете и да убедите хората с много смирение и уважение към тях. които не бяха на наша страна в този първи кръг." А на привържениците си той каза: „Не се лъжете, нищо не е решено и дебатът, който ще проведем през следващите две седмици, ще бъде решаващ за нашата страна и за Европа".


В собствената си триумфална реч Льо Пен се опита да се възползва от настроенията срещу Макрон след антиправителствените протести на жълтите жилетки и го определи като разделящ и поляризиращ. Тя каза, че вторият тур ще бъде „основен избор между две противоположни визии за обществото - разделението и безпорядъка на Макрон" и нейното „обещание за социална справедливост за защита на обществото и цивилизацията". Тя призова всички, които не са гласували за Макрон да се присъединят към нея.


Твърдо левият Меленшон се нареди на трето място с 22% от гласовете, по-високи от прогнозите, укрепвайки водещата си позиция в ляво след кампания за цената на живота и трансформирането на президентската система. Сега изборът на избирателите на Меленшон е ключов и той веднага извика три пъти: „Не давайте нито един глас на Марин Льо Пен!".


Мнозинството от привържениците му преди пет години избраха да гласуват за Макрон на втория тур, просто за да избегнат Льо Пен. Но проучванията този път показват, че някои от тях може да се изкушат да гласуват за Льо Пен в знак на протест срещу Макрон.


Вторият тур на 24 април сега ще бъде повторение на последната разтърсваща предизборна битка на Макрон и Льо Пен през 2017 г., когато Макрон лесно победи Льо Пен с 66% от гласовете, победа срещу популистката политика след избора на Доналд Тръмп за президент и гласуването на Великобритания за излизане от ЕС.


Сега залогът е много по-голям. Проучванията през последната седмица показват, че Льо Пен е на 49% за потенциалния балотаж. За първи път разликата е в границите на допустимата грешка и дават на Льо Пен математически шанс да спечели. За първи път Льо Пен може да се възползва от резервоара от прехвърлими гласове на втория тур - очаква се около 80% от гласовете за Земмур да бъдат прехвърлени на Льо Пен.


Макрон се включи в надпреварата късно и многократно казваше, че не е имал възможността да води пълна кампания, защото е бил зает с дипломация относно войната в Украйна и телефонни разговори с Путин и Зеленски. Изборната му платформа н включва постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране до 65 години, което е непопулярно и противоречиво, както и централизиране на системата за обезщетения и каране на безработните с определени форми на обезщетения да извършват 15 до 20 часа активност седмично.


Той защити своето служебно досие, като заяви, че безработицата е най-ниската от 15 години и обеща да осигури пълна заетост. Той твърди, че е европейският лидер, който е направил най-много за намаляване на въздействието на инфлацията върху домакинствата, но по време на разходките на кампанията бе посрещнат с гневни викове от хора, които се оплакват, че не могат да свързват двата края.


Радикалната, крайнодясна антиимиграционна платформа на Льо Пен ще включва забрана на мюсюлманската забрадка на всички обществени места, включително на улицата. Но като се съсредоточи върху трудностите на семействата да свързват двата края, тя успя да неутрализира историческите страхове относно партията си. Този месец тя стана втората любима политическа личност на Франция след бившия премиер Едуар Филип. Нейното бързо осъждане на инвазията успя да отвлече вниманието на избирателите от предишните й проруски позиции.


Резултатът остава непредвидим, предвидима е само бруталната кампания.

Станете почитател на Класа