Във Франция заловиха банда, обирала пътници в първа класа

Във Франция заловиха банда, обирала пътници в първа класа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.09.2022
  • Share:

Полицията в Марсилия е разкрила банда обирджии на пътници от влак първа класа. Сега полицията се опитва да открие повече от 100 пътници от цял свят, чиито багаж или портфейли са били откраднати от бандата, за да им върне откраднатото.
Когато жена, напускаща високоскоростен влак на гара Екс-ан-Прованс по-рано тази година, съобщи на полицията, че чантата й, съдържаща бижута за 50 000 евро, е изчезнала по време на пътуването, записите от камерите за видеонаблюдение на гарата доведоха до продължило месеци разследване. Полицията разкри това, което нарече опитна операция от трима крадци, които редовно атакуват първокласни вагони на високоскоростни влакове.
„Те бяха перфектно организирани, квалифицирани и бързи", каза началникът на местната полиция Давид Брюгер на пресконференция в Марсилия.
Крадците са били трима мъже на 40 и 50 години от Марсилия и Ница. Те са купували валидни билети, за да се качат на влака. Мъжете имали билети за различни маршрути: Париж - Ница, Париж - Марсилия и Лион - Женева. Един от тях се маскирал в различни перуки и дамски дрехи и се настанявал до нищо неподозиращите пътници. Неусетно този крадец и двамата му съучастници вземали портфейли, оставен в краката на хората багаж или оставени без надзор чанти, без да предизвикват подозрения. След това слизали на следващата гара.
В малък апартамент близо до гара Saint-Charles в Марсилия полицията откри склад на откраднати вещи, включващ 150 броя багаж, 170 портфейла, стотици чифта слънчеви очила, скъпи химикалки, фото оборудване, джаджи и скъпи обувки. Също така са открити 137 000 евро в дребни купюри. Полицаите казаха, че са изненадани, че толкова много от откраднатите стоки се съхраняват на едно място.
Полицията смята, че има най-малко 170 жертви на обирите във Франция и в чужбина. Започна сложната задача за издирване на собствениците на откраднатите вещи. Една жертва, собственик на часовник за 70 000 евро, беше проследена до Сан Франциско. Вещите й били откраднати, когато се отправяла към филмовия фестивал в Кан през 2019 г.
Тримата мъже са обвинени в грабеж и могат да бъдат осъдени на до седем години затвор.

Станете почитател на Класа