Германският президент за взаимоотношенията с Русия: Няма място за остарели мечти

Германският президент за взаимоотношенията с Русия: Няма място за остарели мечти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.10.2022
  • Share:

Във вторник германският президент направи неочаквано посещение в Киев, откъдето обеща допълнителна подкрепа за Украйна

 

 

Руската инвазия в Украйна е довела до "епохален разрив" в германските взаимоотношения с Москва и е унищожила мечтата на бившия съветски президент Михаил Горбачов за "общ европейски дом", заяви днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Щайнмайер идва от средите на Германска социалдемократическа партия - формация, която дълго време защитаваше идеята за по-задълбочени икономически отношения с Москва в рамките на западно ориентираната международна система. Днес той заяви, че офанзивата на 24 февруари е довела до промяна в цяла една ера.

"Когато погледнем днешна Русия, няма място за остарели мечти", каза той в обръщение към нацията.

"Нашите страни днес са една срещу друга. Русия потопи нас - Германия, в едно различно време, в несигурност, която мислехме, че сме преодолели: време, белязано от война, насилие и бягство, от загриженост за разрастването на войната до пожар в цяла Европа", добави Щайнмайер.

Във вторник германският президент направи неочаквано посещение в Киев, откъдето обеща допълнителна подкрепа за Украйна, най-вече в противовъздушната отбрана. Това беше и негова първа визита в Украйна след инвазията на Русия.

Първоначалните планове на Щайнмайер бяха да посети страната през април, но тогава Киев отказа да го посрещне заради предишната му подкрепа за сближаване между Запада и Русия. Впоследствие Киев и Берлин преодоляха разногласията помежду си.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа