Високопоставен американски дипломат е в Киев

Високопоставен американски дипломат е в Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Високопоставен американски дипломат е в Украйна, за да изрази продължаващата подкрепа на САЩ за страната във войната срещу Русия. Визитата на Карън Донфрийд, помощник държавен секретар на САЩ по Европа и Евразия, идва броени дни преди изборите за американски Конгрес, които могат да окажат влияние върху помощта, предоставяна от Вашингтон на Киев, предаде Франс прес.

 

 

В украинската столица днес и утре Донфрийд ще има срещи с представителите на президентството и дипломати и с представители на гражданското общество. Визитата й става и в контекста на напреженията около износа на украинско зърно, след като Русия обяви, че преустановява участието си в сделката за коридори за износ през Черно море.

В случай на победа на републиканците на изборите за Конгрес на 8 ноември председател на Камарата на представителите ще стане републиканецът Кевин Маккарти. Той вече породи безпокойството на Киев и съюзниците на САЩ, като каза, че неговата партия "няма да подпише празен чек" на Украйна.

Редица висши американски представители посетиха досега Украйна. През април държавният секретар Антъни Блинкън дойде заедно с министъра на отбраната Лойд Остин. После Блинкън се върна там и през септември.

Украйна ще е в центъра на разговорите на външните министри от Г7 в Мюнстер в германия в четвъртък и петък.

Станете почитател на Класа