"Идиот": защо съдят кмета на Истанбул

"Идиот": защо съдят кмета на Истанбул
  • Written by:  DW
  • Date:  
    15.12.2022
  • Share:

През 2019 Екрем Имамоглу отбеляза ударна победа на изборите за кмет в Истанбул. Сега е изправен пред съда, защото обидил държавни служители с думата "идиот". За Ердоган би било добре дошло, ако Имамоглу влезе в затвора.

 

 

Екрем Имамоглу е отговорен за една от най-сериозните изборни загуби на турския президент и партиен лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Въпреки че самият Ердоган не участва в местните избори в Истанбул през 2019 година, лоялният към него бивш премиер Бинали Йълдъръм бе основният конкурент на Имамоглу.

В нощта на изборите Йълдъръм обяви, че е спечелил още преди да бъдат преброени всички бюлетини. Всъщност той имаше 14 000 гласове преднина. Въпреки това доминираният от ПСР избирателен съвет анулира вота и насрочи нови избори. На втория вот жителите на мегаполиса дадоха категорична преднина на Имамоглу - той водеше с 800 000 гласа

Прокурорът иска да му наложи забрана за участие в политиката 

Сега срещу кмета на Истанбул, който е член на опозиционната Републиканска народна партия, са повдигнати обвинения за обида на държавни служители. През ноември прокурорът поиска над четири години лишаване от свобода и забрана за участие на Имамоглу в политиката. В обвинителния акт се посочва, че той е наркъл "идиоти" членове на Висшия избирателен съвет след анулирането на изборите през 2019 година.

Обидата обаче си има предистория. Имамоглу се е оплакал от анулирането на изборите на конгрес на Съвета на Европа. В отговор на това турският вътрешен министър Сюлейман Сьойлу го нарекъл идиот на събитие на полицията в Анкара. След това телевизионен журналист попитал Имамоглу какво мисли за изявлението на Сьойлу, а настоящият кмет отговорил, че "идиотите са онези", които са анулирали вота.

Турската политика - все по-груба 

Турската политика редовно загрубява, а обидите не са рядкост. През миналата седмица в парламента избухна нова конфронтация, а депутат на управляващата ПСР удари силно в лицето опозиционен народен представител. Наложи се последният да бъде временно приет в реанимация. Изглежда, че тук прокуратурата не води разследване за нанасяне на опасна телесна повреда. Като член на парламента извършителят се ползва с имунитет, който със сигурност няма да бъде отнет. От друга страна, турската прокуратура беше бърза, когато кметът от опозицията отговори на обидата на вътрешния министър с обида.

Наблюдатели предполагат, че в случая с обвиненията срещу Имамоглу става въпрос за политически мотивиран процес, свързан с президентските избори, които се очаква да се проведат през май 2023 година. Вероятните президентски кандидати на опозицията са именно кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, лидерът на Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу и кметът на Анкара Мансур Яваш.

Заради вече нанесеното поражение от Имамоглу на ПСР в Истанбул, очакваната негова кандидатура вероятно би предизвикала особено вълнение в президентския дворец. Самият Ердоган също е бил кмет на най-големия турски град преди да бъде избран за лидер на страната.

Последиците от една присъда срещу кмета на Истанбул

Съдията отказа изслушването на свидетели на защитата. Ако Имамоглу бъде признат за виновен, защитата му ще обжалва, но това обикновено отнема 2 години. Следващата съдебна инстанция би могла и да ускори процеса. Ако една евентуална присъда на кмета бъде потвърдена и от Апелативния съд преди изборите, той ще трябва да се откаже хем от президентската си кандидатура, хем и да се оттегли като кмет. ПСР има мнозинство в градския парламент, което означава, че следващ градоначалник на Истанбул би могъл да стане човек от управляващата партия на Ердоган.

Истанбул, със своите поне 16 милиона жители и многобройни компании с висок оборот, е най-важният източник на общински данъци и други приходи в страната. Достъп до тези средства би дал на управляващите допълнителни възможности да се харесат на избирателите преди президентските избори догодина.

Станете почитател на Класа