На Великобритания й писна от украинци

На Великобритания й писна от украинци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.12.2022
  • Share:

По данни на британското правителство, към 14 ноември почти 150 000 души са пристигнали в страната с украинска виза. 105 000 от тях са пристигнали по държавната програма Homes for Ukraine /Домове за Украйна/.

 

 

По тази програма британските семейства се ангажираха да подкрепят украинците в продължение на шест месеца в замяна на държавна помощ в размер на £350 на месец.

Още през септември обаче стана ясно, че програмата започва да буксува, започват забавяния на плащанията, а бежанците продължават да пристигат.

Политическите игри на Лондон доведоха страната до сериозни икономически проблеми и покачване на цените. Плащането от 350 паунда вече съвсем не решава проблема със сметките за комунални услуги на британските наемодатели, които "окачиха на вратовете си" непознати чужденци в шалвари.

Схемата за приемане на украински бежанци започва да се проваля“, написа онзи ден „Файненшъл таймс“, като даде за пример Алина Шакирова, която се беше установила в Уилшър. Сега на нея, която вярваше в европейските братя, й казаха, че е дошло време да си търси и работа, и дом.

 

 

Данните, публикувани от Службата за национална статистика през ноември, показват, че украинците имат проблеми с наемането на квартири, защото нямат поръчител или препоръки. Някои смениха адресите си след пристигането си в страната поради „трудности в отношенията“ с техния спонсор /хазяин/.

Украинците започнаха да ги "разкарват" и те все повече получават известия за изселване, а самите британци масово напускат програмата Homes for Ukraine.

В Англия се появи нов вид обитатели - бездомни украински бежанци. Daily Mail, позовавайки се на Асоциацията за местно самоуправление, смята, че днес има почти 3000 такива бездомни хора; както отбелязва Times , „броят на бездомниците се е увеличил с 30%“.

По информацията от източника на вестника, министърът на жилищното строителство Майкъл Гоув преговаря с Министерството на финансите за увеличаване на плащанията на приемните семейства, което все пак ще излезе по-евтино от предоставянето на ново жилище на украинците.

„Шотландският опит“ с настаняването на украинци на круизните кораби MS Ambition и MS Victoria също се провали. Оказа се, че "великите потомци на копачите на Черно море" не обичат да живеят в малки каюти, със слаб интернет и ... рускоезичен персонал. Те изискват повече. Не е ясно обаче дали повечето ще е по-добро.

На 12 декември Times посочи, че правителството е изготвило план за изгонване на бездомните украински бежанци от хотелите и принудителното им преместване в неизползвани летни лагери и стари изоставени студентски общежития.

Главната изненада е, че те планират да ги заселят заедно с нелегални мигранти от Албания. Така че със сигурност на никого няма да му е скучно.

Освен това някои хора във Великобритания просто не искат да съжителстват с украинците. Много украинци бяха възмутени от статията в септемврийския Daily Mail със заглавие: „Защо се радвам да видя гърба на моята украинска бежанка“, където състрадателна стара англичанка обяснява защо се радва, че се е отървала от украинката, която тя е приютила.

Грубиянката „от райцентъра“ се е държала с домакинята като със слугиня, изисквала е закуска, обяд, вечеря, пране и почистване и затова е била кротко изпроводена от домакинята... Е, нека сега се опита да поиска същото от албанците.

Това е Великобритания. Ала в континентална Европа отношението към украинците не е по-добро. Уморени са.

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа