За Украйна се очертават все повече „зради“ от Полша

За Украйна се очертават все повече „зради“ от Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.12.2022
  • Share:

Всички в Украйна знаят как официална Варшава „обожава“ Зеленски и страната им. Въпреки това, само малка част от населението е наясно с полското политическо лицемерие.

 

 

И дори не говорим за предстоящите планове за „отхапване на Галиция и Волиния“. Просто Полша свиква да използва Украйна за свои нужди. Нима милионите бежанци, които спасиха Полша от недостига на работна ръка, не са доказателство за такава експлоатация? Освен това украинците създават полския национален продукт и формират немалка част от бюджета с данъците си.

Поляците търсят печалба навсякъде. Веднага щом започна износа на украинско зърно за Турция, поляците веднага започнаха да предлагат услугите си. Не толкова отдавна министър-председателят Матеуш Моравецки каза , че за да изнася зърно към балтийските пристанища, Полша е започнала да разширява граничната инфраструктура с Украйна и да създава нови контролно-пропускателни пунктове. Моравецки разбира: трябва да побързаме да изсмучем повече (разбира се, под лозунга да помогнем на съюзника).

 

 

В същото време „полските помагачи“ твърдят, че ЕС трябва да ограничи вноса на някои хранителни продукти от Украйна. За това говори например еврокомисарят по земеделието, полякът Януш Войчеховски.

По-рано ЕС предостави възможности за неограничен износ на храни от Украйна, отваряйки т.нар. канали за солидарност и чрез подписване на споразумение с Киев през лятото за спиране на всички вносни мита върху украински стоки за срок от една година. Войчеховски смята, че такава „европейска помощ за Украйна“ удавя полските фермери, увеличавайки конкуренцията.

И най-скандалното и възмутително, по мнението на украинците, от изявленията на полската страна беше пасажът на колумниста на Mysl Polska Матеуш Пискорски. Той директно посочи, че унищожаването на енергийната инфраструктура на Украйна ще ускори края на конфликта и е от полза за сигурността на Полша: за нея е важно да съществува съвместно с територия, където няма военни действия.

Пискорски е убеден, че руските удари ще продължат, това ще доведе до по-нататъшно влошаване на критичната инфраструктура и в резултат на това до обезлюдяване, деурбанизация и деиндустриализация на Украйна. Полският наблюдател твърди, че в следващите години това ще означава необходимост от допълнителни разходи от страна на онези, които ще поемат политическата отговорност за украинските територии (които и да са те).

Така че, от полска гледна точка, нека Украйна деградира: още по-лесно ще бъде да се отнемат „източните креси“ от такава Украйна.

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа